12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatele Unite nu mai au unde unde să-şi stocheze petrolul

Statele Unite nu mai au unde unde să-şi stocheze petrolul

Analişti americani în domeniu prevăd o nouă scădere brutală a preţului petrolului. Nu este exclus barilul ajungă la 20 de dolari.

America debordează de petrol, scriu chiar agenţiile americane de presă. Associated Press relatează rezervoarele americane ce servesc stocării ţiţeiului sunt de câteva săptămâni pline până la refuz. Ţară nu reuşeşte consume sau exporte toată cantitatea de aur negru pe care o produce sau pe care o importă. Analiştii în domeniu prevăd pentru lunile următoare o „scădere brutală” a preţurilor pe pieţele petrolului. Potrivit surselor citate, în ultimele şapte săptămâni, Statele Unite au produs şi importat zilnic, în medie, un milion de barili de petrol în plus, cantitate pe care nu au reuşit o consume. Stocată în principal la Cushing, în Oklahoma, cantitatea de petrol disponibilă a ajuns, potrivit Departamentului american al Energiei, la un nivel cum nu s-a mai văzut în ultimii 80 de ani.

Va ajunge barilul de ţiţei la 20 de dolari?

Suprastocurile din rezervoarele americane provoacă mare îngrijorare în privinţa evoluţiei viitoare a preţului pe pieţele petrolului, nu doar americane. Preţul barilului s-a diminuat deja cu circa 50% în perioada iunie 2014 şi începutul anului 2015, ajungând la 50 dolari şi chiar mai puţin la începutul acestui an. Semne evidente anunţă o scădere în continuare a preţului barilului de petrol. Citat de Associated Press, Ed Morse, şeful departamentului pentru cercetări de la Citibank, afirmă barilul de petrol ar putea ajunge la nu mai mult de 20 de dolari. La acest preţ, avertiza el,companiile petroliere ar putea decide – în aşteptarea unei reveniri a preţurilorîncetarea extracţiei, pentru a evita noi pierderi care oricum au fost şi până acum colosale.

Arabia Saudită se menţine pe poziţia de a nu-şi reduce  producţia nici dacă preţul barilului ajunge la 20 dolari

Marea problemă o reprezintă inclusiv poziţia bine cunoscută a Arabiei Saudite şi a altor ţări din Golf care încă de la sfârşitul lunii decembrie precizau nu-şi reduce producţia de petrol nici dacă preţul barilului va ajunge la 20 dolari. În opinia ministrului saudit al Petrolului, Ali alNaimiconsiderat a fi figura cea mai influentă în industria energetică mondialăpreţul petrolului nu va mai reveni niciodată la 100 de dolari barilul. El declara atunci cotidianului „The Financial Times” nu este în interesul producătorilor OPEC scăderea producţiei de petrol. Dacă Arabia Saudită reduce producţia, explică Ali alNaimi, preţurile vor începe crească şi, atunci, ruşii, brazilienii, producătorii americani de petrol de şist ne vor atinge interesele. El a explicat, în context, Arabia Saudită şi alte ţări ale Golfului pot suporta cu uşurinţă un preţ al petrolului extrem de scăzut, dat fiindcă în aceste ţări costul producţiei unui baril este de 4-5 dolari, în timp ce costul petrolului de şist este estimat la 70-80 dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS