27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO posibilă intorcere a lui Snowden în SUA?

O posibilă intorcere a lui Snowden în SUA?

• Avocatul rus al lui Edward Snowden spune că acesta s-ar întoarce în Statele Unite „dacă i se garantează un proces echitabil”.

În timp ce în Franţa este lansat „Citizenfour”, film dedicat lui Edward Snowden, premiat cu un Oscar pentru cel mai bun documentar, fostul informatician, aflat la originea scurgerii de înregistrări ale convorbirilor telefonice efectuate masiv, la nivel planetar, de către serviciile de informaţii americane, negociază o posibilă întoarcere în Statele Unite, a anunţat avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucerena, într-o conferinţă de presă. „Nu este un secret pentru nimeni că acesta doreşte să se întoarcă acasă şi noi facem tot posibilul pentru a găsi o soluţie convenabilă”, a declarat avocatul rus.
Un grup de avocaţi americani şi germani lucrează în acest moment împreună cu Anatoli Kucerena pentru soluţionarea acestei probleme. Nu o dată, Snowden şi-a exprimat dorinţa de a reveni în Statele Unite dacă obţine garanţia că va beneficia de un proces echitabil. Aşa cum se ştie, el trăieşte începând din 2013 în Rusia, ţară care i-a acordat azil politic şi care i-a oferit inclusiv posibilitatea de a dobândi cetăţenia rusă în cazul în care decide să rămână definitiv pe teritoriul acestei ţări. Statele Unite, care doresc să-l judece sub acuzaţia de a fi făcut publice documente confidenţiale referitoare la practicile Agenţiei Naţionale de Securitate, îl consideră vinovat de „acţiuni ce au provocat daune grave securităţii naţionale americane”, a explicat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului american a Justiţiei. Ministrul american al Justiţiei, Eric Holder, a dat asigurări – într-o scrisoare trimisă în luna iulie2013 omologului său rus – că Edward Snowden nu va fi condamnat la moarte în cazul în care revine în Statele Unite. Asigurări ce nu exclud însă o altă pedeapsă extrem de severă.

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS