15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDan Diaconescu - Direct în pușcărie

Dan Diaconescu – Direct în pușcărie

Dan Diaconescu a primit o pedeapsă de cinci ani și şase luni de închisoare pentru șantajarea unui ales local și a unui om de afaceri (ziuaveche.ro)
Dan Diaconescu a primit o pedeapsă de cinci ani și şase luni de închisoare pentru șantajarea unui ales local și a unui om de afaceri (ziuaveche.ro)

Senzațional! Dan Diaconescu, patronul postului de televiziune OTV și fondatorul PP-DD, a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru două infracțiuni de șantaj. Alți doi inculpați din dosar, un realizator și un jurnalist de la OTV, au fost condamnați la patru, respectiv doi ani și jumătate de închisoare, tot pentru șantaj.

Omul de televiziune Dan Diaconescu, realizatorul Dorel Pârv și jurnalistul Ghezea Mitruș au fost acuzați de procurorii anticorupție că au șantajat un primar și un om de afaceri pentru a-i determina să le dea suma totală de 300.000 de euro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că, între lunile mai-septembrie 2009, „inculpatul Diaconescu Cristian-Dan, în calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, a exercitat acte repetate de ameninţare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii «Dan Diaconescu Direct» din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune menţionat, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Pârv Dorel, asupra unui primar al unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 euro“. Este vorba de Ion Moț, primarul comunei arădene Zărand, care a fost amenințat cu dezvăluirea la OTV a unor fapte compromiţătoare, „cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri“, au mai susținut anchetatorii. În final, primarul din Zărand a scos din buzunar și i-a dat lui Pârv sumele de 30.000 de euro şi 42.000 lei, bani care urma să ajungă la Dan Diaconescu.
Procurorii anticorupție au reușit să probeze și a doua infracțiune de șantaj, comisă asupra omului de afaceri Paul Petru Ţârdea în aprilie 2005. În cazul acestei infracțiuni, anchetatorii au reținut că „inculpatul Diaconescu Cristian – Dan, în calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte repetate de ameninţare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii «Dan Diaconescu Direct» din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Mitruş Ghezea, realizatorul emisiunii «Semnal de alarmă» difuzată pe acelaşi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 de euro, din care a primit efectiv suma de 4.500 de euro“. Țârdea a fost amenințat că pe postul de televiziune OTV vor fi făcute publice date despre trecutul infracţional al acestuia, dar şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat „Eurotombola“, organizat de societatea comercială condusă de respectivul Țârdea.

Pedepse mai mari la Curtea de Apel București

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată la jumătatea lunii octombrie 2010, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București pe 22 octombrie. Pe 18 decembrie 2013, instanța i-a găsit vinovați pe cei trei inculpați și s-a pronunțat.
Dan Diaconescu şi Dorel Pârv au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare, iar Mitruş Ghezea a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, tot cu executare.
Inculpații au atacat cu apel hotărârea instanței, iar miercuri Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă în acest dosar de corupție.
Completul format din judecătoarele Raluca Moroşanu şi Adina Adriana Radu a decis să majoreze pedepsele date inculpaților Diaconescu și Pârv. Dan Diaconescu a primit două pedepse de patru ani și șase luni, respectiv trei ani de închisoare pentru două infracțiuni de șantaj, la care instanța a adăugat un spor de un an, astfel că inculpatul va executa cinci ani și șase luni de închisoare.
Dorel Pârv a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar ultimul inculpat, Mitruș Ghezea, a rămas cu pedeapsa de doi ani și jumătate de închisoare. În plus, instanța le-a interzis inculpaților să desfăşoare orice fel de activitate în presa scrisă sau audio-video timp de cinci ani după executarea pedepselor.
De asemenea, judecătorii Curții de Apel București au menținut celelalte dispoziții ale colegilor de la Judecătoria Sectorului 1, astfel că inculpații sunt obligați să înapoieze sumele de bani obținute prin șantaj. Instanța a dispus confiscarea de la Dan Diaconescu a sumei de 4.500 de euro și l-a obligat să-i achite lui Ion Moț, împreună cu Dorel Pârv, sumele de 30.000 de euro și 42.000 de lei drept daune materiale, plus 10.000 de euro drept daune morale. Același Ion Moț trebuie să mai primească de la Diaconescu și Pârv suma totală de 33.757 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. În final, Diaconescu a mai fost obligat să plătească statului 70.000 de lei drept cheltuieli judiciare, iar ceilalți doi inculpați câte 50.000 de lei.

„Rușine Justiției Politice Române“

Ieri, după sentința Curții de Apel București, pe blogul personal al lui Dan Diaconescu au apărut mai multe reacții despre condamnare. „Fac atâta închisoare cât e nevoie să salvez poporul de la sărăcie“, „România este încă Dictatura Politicului asupra Societății! Rușine Justiției Politice Române! Dan Diaconescu, vinovat doar pentru că a vorbit prea mult, intră nevinovat de drept în închisoare!“ sau „România: Cel mai mare abuz împotriva unui om total nevinovat: Dan Diaconescu merge la pușcărie! Rușine Justiției Politice Române!“, se putea citi pe blogul lui Dan Diaconescu.

Patroni de presă condamnați definitiv

Potrivit hotnews.ro, Dan Diaconescu este al cincilea patron de presă condamnat definitiv la închisoare în ultimii doi ani. Dan Adamescu (patronul trustului care deține România Liberă) a fost condamnat definitiv la patru ani și patru luni de închisoare pe 2 februarie, Sorin Roșca Stănescu (director și acționar la ziarul Ziua) a fost condamnat definitiv pe 7 octombrie 2014 la doi ani și patru luni cu executare, Dan Voiculescu (trustul Intact) a primit o pedeapsă de zece ani de închisoare în august 2014, iar Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la doi ani de închisoare în ianuarie 2014. Alt patron de presă, Adrian Sârbu (Mediafax Grup), a fost arestat preventiv pe 4 februarie, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS