Acasă Actualitate Cinci ONG-uri solicită transparenţă în procesul de numire a procurorului-şef al DIICOT

Cinci ONG-uri solicită transparenţă în procesul de numire a procurorului-şef al DIICOT

-

(Foto: mondonews.ro)
(Foto: mondonews.ro)

Cinci organizaţii nonguvernamentale i-au transmis o scrisoare deschisă Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, document în care au pledat pentru o numire transparentă la șefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Semnatarii scrisorii sunt Grupul pentru Dialog Social, Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice şi Centrul Român pentru Politici Europene. ONG menţionate i-au solicitat ministrului să facă publice toate documentele depuse de candidați, criteriile de selecție pe care le are în vedere, precum și motivarea scrisă a alegerii candidaților care vor fi propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Semnatarii scrisorii au argumentat că numirea fără transparență a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, care este în prezent în stare de arest preventiv, s-a dovedit a fi o catastrofă.

De asemenea, ONG-urile, au amintit că procedura de numire demarată de către ministrul Justiției nu respectă recomandările făcute de Comisia Europeană (CE): dezbatere publică asupra candidaților, publicarea tuturor nominalizărilor, a CV-urilor și proiectelor candidaților, precum și motivarea selecție. Ministrul Justiției a cerut doar un CV în format european și o scrisoare de intenție de maximum două pagini, care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența sa profesională și calitățile care îl recomandă. Acest lucru a fost contestat de către ONG-uri, care au subliniat că nimic în afară de „asigurarea ministrului că toți candidații vor beneficia de șanse egale” nu confirmă acest aspect.

”Cu alte cuvinte, nu există o transparență totală, așa încât opinia publică, dar și oamenii din sistem, procurorii, să știe care sunt criteriile ce stau la baza selecției. Evident, acestea trebuie să fie profesionalismul, integritatea dincolo de orice dubiu, rezultatele în combaterea criminalităţii organizate, instrumentarea de dosare complexe şi independența totală față de mediul politic și cel de afaceri, au scris ONG-urile.

Semnatarii au precizat că vor monitoriza întreg procesul de selecție. „Revista 22, Grupul pentru Dialog Social şi celelalte organizaţii semnatare vor monitoriza întregul proces de selecție organizat de Ministerul Justiției și de CSM pentru funcția de procuror șef al DIICOT și va întocmi un raport ce va fi făcut public la final”, se arată în scrisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Este o zi în care recompensele, favorurile şi banii obținuți de la locul de muncă alcătuiesc tema principală. Puteţi primi mici...