24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul va penaliza comercianţii care nu dau bon fiscal

Fiscul va penaliza comercianţii care nu dau bon fiscal

(sursazilei.ro)
(sursazilei.ro)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală avertizează comercianţii care au obligaţia să utilizeze case de marcat electronice fiscale că le este interzis să înmâneze clienţilor alte documente care atestă plata pentru bunurile sau serviciile achiziţionate decât bonurile fiscale, riscând penalităţi.
„Le atragem atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sancționată drastic de legislaţia în vigoare, prin Agenţia Națională de Administrare Fiscală, sancţiunea putând ajunge până la suspendarea activităţii în punctul de lucru şi sigilarea acestuia pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni“, se arată într-un comunicat al ANAF.
Inspectorii Fiscului vor aplica penalizări în cazul în care un client nu va primi bonul fiscal sau dacă acesta este înlocuit cu alt document, precum notă proformă, notă de consum sau bonuri nefiscale.
ANAF a comunicat vineri că inspectorii Direcţiei Antifraudă vor sigila, de la 1 martie, punctul de lucru al comercianţilor prinşi că nu utilizează casele de marcat fiscale sau nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, pe durata suspendării activităţii, cu amenzi între 10.000 şi 15.000 de lei.
Fiscul va dispune suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, dacă constată încălcarea uneia dintre obligaţiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii, precum şi întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.
De la 1 martie 2015 a intrat în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al comerciantului dacă activitatea sa este suspendată de către Fisc.
Dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, banii se confiscă, caz în care amenzile se situează între 2.000 şi 4.000 de lei.
La data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale“, iar pe durata măsurii respectiva locaţie rămâne sigilată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS