Acasă Actualitate Rusia: Mii de persoane sunt așteptate să participe la un marș organizat...

Rusia: Mii de persoane sunt așteptate să participe la un marș organizat în memoria opozantului Boris Nemțov

-

Boris Nemţov, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei din Rusia, a fost împuşcat mortal în noaptea de 27 spre 28 februarie 2015 (Foto: standard.co.uk)
Boris Nemţov, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei din Rusia, a fost împuşcat mortal în noaptea de 27 spre 28 februarie 2015 (Foto: standard.co.uk)

Mii de ruși se pregătesc să participe în această după-amiază la un marș organizat la Moscova în memoria lui Boris Nemțov, opozant și fost vicepremier rus, asasinat vineri noaptea în apropierea Kremlinului, informează Agerpres.ro citând agențiile internaționale de presă.

Un responsabil al administrației locale a confirmat ieri că traseul aprobat pentru acest marș cuprinde și podul Bolșoi Moskvorețki (Marele pod de piatră), unde Nemțov a fost împușcat mortal de un individ necunoscut, care a deschis focul asupra lui dintr-o mașină. Organizatorii, printre care și Nemțov, planificaseră inițial să protesteze astăzi împotriva politicilor președintelui Vladimir Putin. Ei au fost de acord să mute manifestația într-o suburbie a Moscovei după ce administrația orașului nu a permis ca protestul să aibă loc în centru. După uciderea lui Nemțov, autoritățile au acordat permisiunea ca marșul să aibă loc în centrul orașului.

Boris Nemțov, care a deținut funcția de vicepremier rus la sfârșitul anilor 1990 și a fost un critic fervent al lui Vladimir Putin din 2000, este primul politician proeminent care a fost asasinat în Rusia post-sovietică. Observatorii se tem că asasinatul ar putea alimenta violențele motivate politic din țară, unde guvernul și mass-media controlate de stat conduc o propagandă neobosită care îi prezintă pe susținătorii opoziției drept agenți ai Occidentului, notează DPA.

Președintele Vladimir Putin a declarat ieri, după asasinarea opozantului Boris Nemțov, că „se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul și executanții acestei crime lașe și cinice să primească pedeapsa pe care o merită”. Premierul rus Dmitri Medvedev a trimis și el condoleanțe familiei lui Boris Nemțov, declarându-se „bulversat de această crimă brutală și cinică”.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Este o zi în care recompensele, favorurile şi banii obținuți de la locul de muncă alcătuiesc tema principală. Puteţi primi mici...