17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se desfăşoară alegeri parlamentare în Estonia

Astăzi se desfăşoară alegeri parlamentare în Estonia

(Foto: 4liberty.eu)
(Foto: 4liberty.eu)

Estonia organizează astăzi alegeri parlamentare, votul fiind marcat de îngrijorări pentru securitatea țării în fața Moscovei, după cum estimează AFP citată de Agerpres.ro.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul 7:00 – 18:00 GMT. O treime din alegători, aproape 177.000 de persoane, au votat deja pe internet, iar rezultatele complete ale alegerilor sunt așteptate în jurul orei 21:00 GMT.

Sondajul TNS Emori publicat ieri acorda aproximativ 22% din intențiile de vot Centrului, 26% partidului de Reformă (26%) și 19% social-democraților, acestea din urmă fiind cele două formațiuni în prezent la putere. Scorul bun posibil al Centrului se explică prin sprijinul oferit acestui partid de minoritatea rusofonă în această țară relativ prosperă, membru al NATO, UE și Zonei Euro.

Sondajele anterioare plasau Centrul în fruntea cursei electorale, dar potrivit analiștilor, acest partid nu are aliați pentru a forma o majoritate în parlament (101 locuri) și tocmai coaliția actuală ar trebui să rămână la putere, susținută de asemenea de conservatorii IRL creditați cu 16% din intențiile de vot. Cota de popularitate a liderului Centrului, Edgar Savisaar, a scăzut anul trecut după vizita sa controversată la Moscova unde a spus că aprobă anexarea Crimeii de către Rusia. Primul șef de guvern de după căderea URSS, Savisaar este din 2007 primarul capitalei Tallinnului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS