8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReacții internaționale după asasinarea opozantului rus Boris Nemțov

Reacții internaționale după asasinarea opozantului rus Boris Nemțov

Locul unde a fost împușcat mortal opozantul rus Boris Nemțov (Foto: theguardian.com)
Locul unde a fost împușcat mortal opozantul rus Boris Nemțov (Foto: theguardian.com)

Principalii lideri politici ai lumii au condamnat asasinarea la Moscova a fostului vicepremier rus Boris Nemțov, unul dintre cei mai înverșunați adversari ai președintelui Vladimir Putin, anunţă Agerpres.ro citând agențiile internaționale de presă.

„Cancelarul Angela Merkel este consternată de uciderea lașă a opozantului politic rus Boris Nemțov”, se arată într-un comunicat emis de guvernul de la Berlin. Cancelarul german i-a cerut totodată președintelui rus Vladimir Putin „să asigure că acest asasinat va fi elucidat și autorii lui vor fi trași la răspundere”. În textul difuzat, Angela Merkel vorbește și despre „curajul fostului vicepremier, care nu a încetat niciodată să-și exprime public criticile față de politica guvernamentală”. La rândul său, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat „trist, furios și șocat” de această crimă „comisă cu sânge rece”.

La rândul său, președintele francez Francois Hollande a condamnat, tot printr-un comunicat oficial, „asasinatul odios” comis la Moscova. „Boris Nemțov a fost un apărător curajos și neobosit al democrației și un combatant hotărât împotriva corupției”, menționează, de asemenea, liderul francez.

Și guvernul britanic condus de David Cameron și-a exprimat „tristețea” și „consternarea”, prin intermediul unui comunicat difuzat de Ministerul de Externe.

De asemenea, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și-a exprimat indignarea în urma acestei „crime brutale” și a cerut autorităților de la Moscova să conducă o investigație „completă, rapidă și transparentă”.

Primul care a reacționat după asasinat a fost președintele american Barack Obama, care a condamnat „uciderea brutală” a lui Nemțov și a cerut guvernului rus să efectueze rapid o anchetă imparțială și transparentă.

Gorbaciov: Este o tentativă de destabilizare a Rusiei

Ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a declarat că asasinarea liderului opoziției liberale ruse, Boris Nemțov, reprezintă o tentativă de destabilizare a Rusiei, consemnează agenția EFE citată de Agerpres.ro. „Este o încercare de a complica situația, probabil chiar de a destabiliza țara, de a alimenta confruntarea”, a spus Gorbaciov într-o declarație acordată agenției Interfax. El a îndemnat totodată să nu se tragă concluzii premature asupra posibililor autori ai crimei sau asupra motivației acestora. „Crima ne afectează pe toți. Sigur că Boris avea trăsăturile sale particulare, dar era un om adevărului. Și sunt foarte afectat”, a mai spus Mihail Gorbaciov.

Boris Nemțov a fost asasinat azi-noapte, cu focuri de armă, în centrul Moscovei, după ce cu câteva ore în urmă a participat la o dezbatere radiodifuzată în timpul cărei a cerut rușilor să participe duminică la un marș împotriva președintelui Vladimir Putin și a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit poliției moscovite, un individ necunoscut a tras dintr-o mașină 7-8 focuri de armă asupra lui Boris Nemțov când acesta se plimba pe podul Bolșoi Moskvorețki (Marele pod de piatră), din imediata apropiere a Kremlinului, însoțit de o tânără despre care autoritățile ruse afirmă că ar fi de origine ucraineană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS