5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful ANRE: Preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu 7% în acest an

Şeful ANRE: Preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu 7% în acest an

(Foto: ziuaveche.ro)
(Foto: ziuaveche.ro)

Liberalizarea preţurilor la gaze pentru consumatorii casnici ar putea fi făcută din 2015 în trepte anuale şi nu trimestriale că până acum, scriu jurnaliştii de la HotNews.ro. Astfel, în 2015 ar putea avea loc o singură scumpire a gazului pentru populaţie, însă semnificativă, nu patru scumpiri cu valori mai mici. Anunţul a fost făcut astăzi de către Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei dezbateri organizate. „Am considerat că este mai bine să facem o creştere pe an, în aprilie, că atunci nu există consum ridicat, iar prima factură care va avea preţul ridicat va fi în decembrie pentru luna noiembrie”, a declarat Havrileţ. Acesta nu exclude posibilitatea ca, în 2015, preţul la gazele din producţia internă pentru populaţie să crească cu 7%, în aprilie sau în iulie.

În următorii ani, creşterile ar putea să fie cu câte 5%. „Avem de făcut un salt de la 53,3 de lei MWh (n.red. cât este în prezent) la aproximativ 85 de lei. Este vorba de un ecart de 30 de lei pe care să îl împărţim pe o perioada de trei ani, ceea ce ar duce în preţurile finale la influenţe de ordinul a 7% în 2015 şi câte 5% în 2016 şi 2017, iar în 2018 să încheiem liberalizarea, la 85-90 de lei MWh”, a spus Havrileţ. În funcţie de cât vor fi preţurile la gazele din import, este posibil că acest calendar să se întindă până în 2021.

Pentru creşterea de preţ este necesară o Hotărâre de Guvern. Deocamdată, este în vigoare un act normativ care a îngheţat preţul gazelor din producţia internă destinată consumatorilor casnici la 53,3 lei/MWh până în luna iulie.

Reamintim că autorităţile române nu s-au înţeles cu reprezentanţii FMI pe tema liberalizării preţurilor la gaze, în cadrul discuţiilor care au avut loc la începutul lunii februarie. „Continuarea agendei de liberalizare a preţului la gaze înseamnă creşterea preţului la gaze (…) Solicitarea FMI se referea la o creştere de la 1 aprilie de la 53,3 lei la 62, destul de abruptă, pe care o considerăm nesustenabilă”, a declarat premierul Victor Ponta pe 9 februarie, după întâlnirea cu reprezentanţii delegaţiei FMI. Acesta a precizat că a rămas ca până în aprilie Guvernul să vină cu o propunere de calendar sustenabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS