Acasă Actualitate Președintele Iohannis a inițiat consultări pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare

Președintele Iohannis a inițiat consultări pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare

-

(Foto: presidency.ro)
(Foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a inițiat procesul de consultări interinstituționale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare, informează Agerpres.ro citând un comunicat al Administrației Prezidențiale. „Din inițiativa președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a început procesul de consultări la nivel interinstituțional pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare”, se arată în documentul citat.

Consilierul prezidențial George Scutaru și consilierul de stat Sebastian Huluban au avut astăzi o întâlnire cu membrii Comisiei de Apărare din Camera Deputaților pentru a le prezenta liniile generale ale viitoarei Strategii Naționale, solicitându-se din partea deputaților propuneri în acest sens. Administrația Prezidențială anunță că un demers similar va fi făcut în Comisia de Apărare a Senatului. „Între timp, se primesc de la instituții ale statului evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, informații care vor fi folosite în elaborarea documentului final. Procesul de definitivare a Strategiei Naționale de Apărare va include și discuții cu organizații nonguvernamentale, care își desfășoară activitatea în domeniul securității naționale”, arată sursa citată.

Administrația Prezidențială indică faptul că aceste acțiuni se înscriu în viziunea politică a președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia Parlamentul trebuie să fie un partener în reformarea instituțiilor publice. Potrivit sursei menționate, documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de șase luni de la învestirea în funcție a președintelui. „În conformitate cu prevederile Constituției României și Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Națională de Apărare a țării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel național, alături de programul de guvernare în vigoare”, subliniază sursa citată.

Pe 9 februarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în plenul legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Parlamentului strategia națională de apărare. „Respectul față de instituția Parlamentului se exprimă și în îndeplinirea obligațiilor care îmi revin în calitate de președinte. În decursul acestei sesiuni voi prezenta Parlamentului strategia națională de apărare în conformitate cu Legea fundamentală”, a declarat Klaus Iohannis, la Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS