21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChiril Gaburici este premierul desemnat al Republicii Moldova

Chiril Gaburici este premierul desemnat al Republicii Moldova

Chiril Gaburici a fost desemnat pentru funcția de premier al Republicii Moldova (Foto: jurnal.md)
Chiril Gaburici a fost desemnat pentru funcția de premier al Republicii Moldova (Foto: jurnal.md)

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti l-a desemnat ieri în funcţia de premier pe candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Chiril Gaburici, informează Agerpres.ro citând Unimedia. Potrivit Constituției, noul premier desemnat trebuie să solicite într-un termen de 15 zile votul de încredere al Parlamentului pentru lista Cabinetului și pentru programul de guvernare.

Președintele Timofti a decis desemnarea lui Chiril Gaburici în urma consultărilor cu formațiunile parlamentare, după ce ultimul premier desemnat, Iurie Leancă, nu a reușit să obțină votul de încredere al legislativului de la Chișinău. După terminarea consultărilor, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a declarat că această formațiune va susține candidatura propusă de Partidul Liberal Democrat (PLDM), în timp ce liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a spus că partidul său nu va sprijini nici un candidat propus la funcția de premier de către alianța minoritară și a cerut alegeri anticipate.

Conform Constituției Republicii Moldova, dacă în termen de 45 de zile de la eșuarea numirii noului executiv parlamentul nu acceptă candidatul propus de președintele țării, legislativul este dizolvat și sunt anunțate alegeri anticipate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS