10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia a depus la ONU un proiect de rezoluţie care aprobă înţelegerea de la Minsk privind Ucraina

Rusia a depus la ONU un proiect de rezoluţie care aprobă înţelegerea de la Minsk privind Ucraina

(Foto: 4thmedia.org)
(Foto: 4thmedia.org)

Rusia a depus la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) un proiect de rezoluţie pentru aprobarea înţelegerii de la Minsk asupra reconcilierii ucrainene şi speră ca textul să fie unanim acceptat, scrie Mediafax.ro. „Proiectul de rezoluţie vizează să susţină pachetul înţelegerilor de la Minsk, fără nici o interpretare. Sperăm că rezoluţia va fi adoptată unanim. O reuniune a Consiliului a fost programată, anterior, pentru duminică”, a declarat astăzi o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe citată de portalul rus Sputnik.

Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat joi o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei – Vladimir Putin, al Ucrainei – Petro Poroşenko, al Franţei – Francois Hollande şi de cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul urmează să intre în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei şi României).

Liderii G7 și UE salută noul acord de la Minsk

Liderii țărilor G7 – Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța și Japonia – și președinții Consiliului European și Comisiei Europene au salutat, într-o declarație comună, pachetul de măsuri în vederea punerii în aplicare a acordului de la Minsk privind situația din estul Ucrainei, informează Agerpres.ro citând RIA Novosti.

„Punerea în aplicare a Pachetului de la Minsk deschide calea spre o soluționare atotcuprinzătoare, stabilă și pașnică a crizei din Ucraina”, se spune în documentul publicat aseară pe site-ul Consiliului European. În același timp, semnatarii documentului și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din estul Ucrainei, în mod concret cu acțiunile militare de lângă localitatea Debalțevo, unde „forțele separatiste duc, cu sprijinul Rusiei, operațiuni care au provocat numeroase pierderi de vieți omenești în rândul populației civile, în afara liniei de front convenite în acordurile de la Minsk din septembrie”.

Autorii mesajului îndeamnă toate părțile să respecte cu strictețe acordurile și să îndeplinească fără întârziere toate măsurile convenite, începând cu încetarea focului din 15 februarie. Membrii G7 s-au declarat hotărâți să ia măsuri împotriva celor care vor încălca prevederile acordurilor de la Minsk, în special cu privire la încetarea focului și retragerea armelor grele.

În document este salutat, de asemenea, acordul încheiat între FMI și guvernul Ucrainei, privind un nou program de reforme economice, care să fie susținute prin majorarea creditării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS