8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderii europeni au decis: UE nu va ezita să ia noi măsuri dacă acordul de la Minsk nu va fi aplicat

Liderii europeni au decis: UE nu va ezita să ia noi măsuri dacă acordul de la Minsk nu va fi aplicat

Dacă acordul de încetare a focului în estul Ucrainei nu este respectat, europenii vor recurge la noi sancţiuni, au subliniat liderii europeni reuniţi joi la Bruxelles. În chestiunile privind situaţia Greciei, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, ca şi alţi înalţi oficiali europeni, consideră un acord politic privind situaţia Greciei este încă greu de realizat.

Joi, la încheierea Consiliului European de la Bruxelles, pe a cărui agendă s-au aflat în principal probleme legate de lupta împotriva terorismului, situaţia din Grecia şi cea din Ucraina după încheierea acordului de la Minsk, François Hollande şi Angela Merkel au declarat dacă în estul Ucrainei nu va fi pus în aplicare acordul de încetare a focului, nu este exclusă adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei . În chestiunea spinoasă a datoriei Greciei, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat presei este posibil un acord tehnic privind finanţarea urgentă a acestei ţări membre a UE, dar este „foarte dificilă” realizarea unui acord politic cu noul guvern al lui Alexis Tsipras. Motivul invocat de Dijsselbloem sunt măsurile prevăzute de programul de guvernare anunţat la Atena. Realizarea unui astfel de acord va fi extrem de dificilă şi va necesita încă ceva timp.”Mai aşteptaţi înainte de a spera„, a conchis preşedintele Eurogrupului. Donalkd Tusk, preşedintele Consiliului European a precizat liderii europeni „nu au angajat negocieri” cu Alexis Tsipras, prezent pentru prima oară la un summit european, în legătură cu datoriile Greciei şi dificultăţile economice prin care trece ţara. Şefii de stat şi de guvern europeni l-au auzit şi cu acest prilej pe Tsipras spunând Grecia”nu acceptă şantajul„. El a reuşit însă pună bazele unor „discuţii pozitive” atât cu preşedintele Eurogrupului, cât şi cu alţi parteneri europeni .

„Grecia, a declaratmai îngăduitor – François Hollande, are un excedent primar, evoluează mai bine ca alte ţări supuse planurilor de austeritate. Ea va trebui acţioneze nu doar în plan bugetar ci şi în ceea ce priveşte controlul fiscal, reformă administrativă şi, bineînţeles, în privinţa datoriei faţă de creditorii internaţionali. Ce a împrumutat trebuie returnat”, a spus Hollande.

Angajamente vizând întărirea luptei împotriva terorismului

Liderii europeni au decis multiplicarea mijloacelor consacrate luptei antiteroriste, în special întărirea controalelor în spaţiul Schengen. „Va trebui îmbunătăţită punerea în aplicare şi dezvoltarea instrumentelor de care dipunem pentru combaterea terorismului, în special în detectarea şi împiedicarea deplasărilor legate de terorism, îndeosebi a combatanţilor terorişti străini„, se subliniază în textul adoptat la summitul european de joi. Liderii statelor UE au cerut Parlamentului European adopte cât mai repede posibil directiva PNR (Passenger name record) privind înregistrarea datelor pasagerilor aerieni. Deşi parlamentarii europeni au adoptat miercuri, la sesiunea plenară de la Strasbourg, o rezoluţie prin care se angajează adopte acest text, unele dintre statele membre ale UE se tem garanţiile cerute în materie de protejare a datelor personale nu sunt suficiente şi ar putea întârzia punerea în aplicare a directivei PNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS