10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRezultatul negocierilor de pace de la Minsk se lasă aşteptat

Rezultatul negocierilor de pace de la Minsk se lasă aşteptat

A fost o noapte albă la Minsk, în Belarus, unde continuă negocierile pentru obținerea unei păci în estul Ucrainei între președintele acestei țări, Petro Poroşenko, cel rus Vladimir Putin, cancelarul german Angel Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. Occidentul insistă pe calea diplomatică după ce seria de sancțiuni împotriva Moscovei, care este acuzată că sprijină rebeliunea, nu a dat rezultatele scontate. La începutul reuniunii „ultimei șanse”, după cum a fost denumită, jurnaliștii prezenți au remarcat atmosfera glacială.

Surse apropiate discuţiilor declară pentru agenția Reuters că ar urma să fie semnate două documente. Primul va menționa integritatea teritorială a Ucrainei, iar cel de-al doilea angajamente pentru respectarea unui armistițiu în teren.

Preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au încercat toată noaptea de miercuri spre joi să ajungă la un acord de pace, în cadrul summitului formatului Normandia care a început miercuri seara în capitala belarusă Minsk, relatează BBC News online.

Puţine detalii au apărut de la negocieri, însă consilierul prezidenţial ucrainean Valeri Ciali a scris pe pagina de Facebook, cu câteva ore înainte de încheierea întâlnirii, că cei doi şefi de stat au dus un adevărat război al nervilor.

Înainte de începerea negocierilor, Poroşenko a subliniat că obţinerea unui armistiţiu este esenţială.

Potrivit ONU, peste 5.400 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului armat între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi în regiunea Donbas din estul Ucrainei. În perioada 31 decembrie-5 februarie, în zone locuite au fost ucişi 263 de civili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS