6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială în Franţa

Preşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială în Franţa

Președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut astăzi la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă, înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Franceză.
„Este o vizită la invitaţia preşedintelui Franţei, François Hollande. Vreau să subliniez, astfel, prin această vizită, importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării parteneriatului strategic cu Franţa, un membru foarte important al Uniunii Europene, cu care avem relaţii bilaterale foarte bune.
Voi merge la Palatul Élysée, unde voi avea un dejun de lucru cu preşedintele Hollande, primul ministru Vals, ministrul de externe şi ministrul economiei din Franţa. După aceea, voi avea întâlniri atât cu preşedintele Senatului francez, cât şi cu preşedintele Adunării Naţionale.

Avem relaţii româno-franceze care depăşesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic. Avem în domeniul culturii, educaţiei, cercetării relaţii multiple foarte bune. Francofonia, de asemenea, constituie o zonă de parteneriat foarte important.

Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de Uniunea Europeană şi, desigur, chestiuni de actualitate, cum ar fi combaterea terorismului şi situaţia din Ucraina.
Joi, pe 12 februarie, voi lua parte, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European. Este prima mea participare la un Consiliu European. Pe agenda de lucru sunt teme de actualitate.

Două sunt anunţate: este vorba de lupta împotriva terorismului şi consolidarea uniunii economice şi monetare. Cu siguranţă, vor fi discutate situaţia din Ucraina şi, în acest text, relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.

Toate aceste lucruri vin să pregătească evoluţiile din această primăvară şi trebuie spus că procesul de consolidare a uniunii economice şi monetare este unul de importanţă deosebită nu numai pentru ţările care sunt membre în zona Euro, ci şi pentru celelalte ţări din Uniune. Oricum, România se pregăteşte să devină membră în zona Euro”, a declarat preşedintele Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS