24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 Februarie - Ziua Europeană a numărului Unic 112

11 Februarie – Ziua Europeană a numărului Unic 112

În fiecare an, în data de 11 februarie europenii sărbătoresc Ziua numărului unic de urgenţă 112.
În România, primul centru de preluare a apelurilor de urgență a fost deschis la București, în iunie 2004, iar in aprilie 2005 s-a reușit punerea în funcțiune a sistemului în toată țara.
Numărul 112 este gratuit și poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România și întreaga Uniune Europeană pentru cazuri în care este necesară intervenția agențiilor specializate de intervenție, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Deşi există zeci de numere de urgenţă în cadrul Uniunii Europene, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit pentru a contacta serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri şi poliţie) în orice ţară din UE.
Apelarea numărului 112 reprezintă o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă (Poliţie, Pompieri, Ambulanţă) în timpul unei situaţii de urgenţă.

Sistemul 112 funcţionează la nivelul întregii ţări, în toate reţelele de telefonie, fixe sau mobile.
Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este constituit în scopul furnizării către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112 şi asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi, după caz, transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie, sau al prelucrării lor şi alertării directe a echipajelor de intervenţie în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor. Pentru furnizarea Serviciului de urgenţă 112, SNUAU este compus din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, dispeceratele de urgenţă şi dispeceratele integrate de urgenţă, organizate la nivel de reşedinţă de judeţ, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiilor şi oraşelor sau acolo unde este necesar.

Pentru a marca această zi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al județului Olt va desfăşura o serie de activităţi în unităţile de învăţământ din judeţ. La şcoli, se vor împărţi pliante şi vor avea loc prezentări despre importanţa folosirii corecte a numărului 112.

NU UITAȚI!

Serviciul de Urgenţă 112 are ca obiectiv salvarea vieţii, proprietăţii şi a mediului!
Sunaţi la 112 doar dacă aveţi o urgenţă!
Când secundele contează, răspundeţi urgent la întrebările puse de operatorul 112!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS