11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă întâlnire a lui François Hollande cu presa

O nouă întâlnire a lui François Hollande cu presa

Preşedintele François Hollande a ţinut joi dimineaţă cea de a cincea conferinţă de presă de la instalarea la Elysée, consacrată prezentării poziţiei Franţei într-o multitudine de probleme de politică internă şi externă a Franţei. Practic, el a prezentat „foia de parcurs” pentru 2015. Organizată la o luna de la atentatele de la Paris, această nouă întâlnire cu jurnalişti francezi şi ai presei străine a fost, în mod obiectiv, foarte diferită de precedentele întâlniri de acest fel. Având loc la o zi după vizita la Paris a primului ministru elen Alexis Tsipras, preşedintele Hollande s-a exprimat şi a oferit răspunsuri în primul rând la chestiuni legate de situaţia internaţională, prioritar din Europa şi lupta împotriva terorismului.

În plan intern, el s-a referit îndelungatât în declaraţia introductivă cât şi în răspunsurile la numeroasele întrebări ce i-au fost adresate- la chestiuni referitoare la relansarea creşterii economice, ale tineretului, ale educaţiei şi situaţiei din cartierele periferice ale marilor oraşe, locuite îndeosebi de populaţia defavorizată, la unele aspecte ale vieţii politice franceze, dar şi la securitate şi apărare.

Din expunerea prezentată în deschiderea conferinţei de presă sunt de reţinut câteva din principalele anunţuri:
Internaţional: În acest domeniu, preşedintele Hollande a venit cu cea mai mare surpriză, legată de criză din Ucraina. Împreună cu Angela Merkel, a decis plece imediat la Kiev, iar apoi la Moscova, unde intenţioneză prezinte preşedinţilor Poroşenko şi Putin o propunere de soluţionare a conflictului militar din estul Ucrainei, considerând cea mai potrivită cale este cea politică, diplomatică şi nu înarmarea Ucrainei. „Franţa nu este în război în Ucraina şi nu doreşte fie în acest război, a spus Hollande”, precizând Parisul nu intră în vreo dezbatere privind furnizarea de armament Ucrainei.
Referitor la Grecia şi la decizia de joi a Băncii Centrale Europene de a priva băncile elene de o parte din finanţare, Hollande a subliniat „austeritatea, aşa cum s-a dovedit, nu poate fi niciodată o soluţie nici pentru Grecia şi nici pentru altcineva”. Ca atare, a spus preşedintele francez, se impune „europenii şi grecii se aşeze la masa tratativelor”. Franţa, a explicat el în acelaşi context, trebuie găsească o soluţie, contribuie la realizarea unui acord, respectând votul cetăţenilor eleni , dar şi regulile europene stabilite prin tratatele europene. „Nimic nu este mai rău decât a-i umili pe greci”, a mai spus Hollande.

În domeniul Educaţiei : Prioritatea cincinalului prezidenţial al lui François Hollande este alocarea de noi mijloace destinate „luptei împotriva abandonului şcolar„. El a insistat asupra necesităţii învăţării limbii franceze corecte încă din şcolile maternale (grădiniţele), condiţieesenţială pentru a trăi în Franţa„. Formarea educatorilor „va fi întărită şi îmbunătăţită” iar informatica va fi predată în şcoli din primele clase. Liceele profesionale vor fi „revalorizate”, urmărinduse absolvenţii acestora stăpânească, în final, bine o meserie.
Crearea unui „contract civic”: În acest context, şeful statului francez a anunţat crearea unui „contract civic” cu un „serviciu universal pentru tinerişi crearea unei „rezerve cetăţeneşti pentr toţi francezii”. Măsură, a detaliat Hollande, este destinată „tuturor cetăţenilor ţării care doresc participe la elanul colectiv, ofere tot ce au ei mai bun în interesul ţării , la dezvoltarea democraţiei participative.
Dezvoltare economică: François Hollande a anunţat crearea unei „agenţii pentru dezvoltarea economică la nivelul întregii ţări. El a confirmat organizarea în luna martie a unui comitet ministerial ce va fi consacrat întăririi competenţei regiunilor ţării, „mixităţii sociale” prin repartiţia populaţiei, construirea de locuinţe sociale în alte zone decât cele actuale.
Domeniul apărării interne şi la nivel internaţional : Întrebat în legătură cu necesitatea creşterii efectivelor şi a bugetului alocat Ministerului Apărării, având în vedere terorismul intern şi internaţional, conflictele din diverse zone ale planetei, preşedintele Hollande a răspuns: „Da, deoarece există ameninţări, trebuie operate schimbări în legea adoptată anterior privind programarea în domeniul militar…Ştim care sunt ameninţările: terorismul, destabilizarea, cyber-apărareaexistă ameninţări legate, de asemenea, de insecuritatea într-o serie de zone de conflict. Principiile în domeniul apărării, a subliniat Hollande, nu trebuie schimbate. Referitor la cele 31,4 miliarde de euro alocate anual Ministerului Apărării, preşedintele Hollande consideră ele trebuie menţinute.
Candidatura la alegerile prezidenţiale din2017 : Hollande a mai spus şi a repetat în această conferinţă de presă dacă după cinci ani un preşedinte nu reuşeşte şi atingă obiectivul pe care şi l-a fixat atunci când a fost ales, nu poate fi din nou candidat la responsabilitatea supremă în stat„. A promis însă , în funcţia pe care o deţine în prezent, va continua reformele şi dialogul social pentru a realiza ceea ce el a promis în 2012, în special în ceea ce priveşte relansarea creşterii economice şi reducerea şomajului care, a recunoscut, a crescut şi nu s-a redus în cei doi ani şi jumătate de când se află la Elysée.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS