10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAPMGR contesta creşterea nejustificată a taxei clawback

APMGR contesta creşterea nejustificată a taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urmă creşterii nejustificate a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.

„Este nevoie de intervenţia Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea imediată a activităţii CNAS în condiţiile în care creşterea coeficientului „p” din calculul taxei clawback la 25% în trimestrul 4 al anului 2014, cel mai mare nivel calculat până în prezent, nu este corelată în niciun fel cu cu datele interne ale companiilor privind creşterea consumului de medicamente. Mai mult, la nivelul anului 2014 creşterea coeficientului „p” este de circa 50% faţă de 2013, fapt care nu poate fi explicat prin creşterea consumului,” a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Coeficientul „p” a crescut la 25,23% în trimestrul 4 al anului 2014 faţă de numai 20,92% în trimestrul 3. Efectele acestei creşteri a taxei clawback la un nivel nesustenabil vor fi catastrofale atât pentru pacienţi, cât şi pentru producătorii de medicamente generice: ritmul de dispariţie al medicamentelor cu preţ accesibil se va accentua, iar restructurările în industria locală de producţie de medicamente se vor înmulţi.

Nivelul deja ridicat al taxei clawback a forţat producătorii de medicamente generice din România să disponibilizeze numai anul trecut peste 300 de angajaţi şi a determinat o scădere a producţiei destinate pieţei interne cu circa 10%, precum şi amânarea unor investiţii majore în facilităţi de producţie locale. În plus, din 2011, de când a fost introdusă taxa clawback, au dispărut de pe piaţă peste 1.300 de medicamente. Mai mult de jumătate dintre acestea, 888 în total, costau mai puţin de 50 de lei, iar 45% erau fabricate în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS