6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreviziuni "negre" pentru economia Rusiei în 2015

Previziuni „negre” pentru economia Rusiei în 2015

Guvernul rus a făcut publică, sâmbătă, o prognozaneagră” pentru acest an a economiei ţării , după mai multe luni de izolare şi urmare a degringoladei de pe piaţă petrolului.

Rusia se aşteaptă la o scădere cu 3% a produsului Intern Brut, la o putere de cumpărare a cetăţenilor ţăriiîn bernaşi la fuga masivă a capitalurilor. La aproape 11 luni de la anexarea Crimeei, marile întreprinderi publice ale ţării sunt tăiate de la finanţare pe pieţele internaţionale, ca urmare a sancţiunilor occidentale. Iar pierderea catastrofală a valorii aurului negru în ultimele şase luni afectează serios principalul sector de activitate al economiei Rusiei, dar şi veniturile la buget. Dacă anul trecut economia a mai rezistat cât de cât, PIB-ul crescând cu 0,6%, autorităţile competenţe avertizează în lunile următoare situaţia se va deteriora şi mai serios şi ele trebuie înceapă de pe acum şi adapteze noile previziuni economice la agravarea situaţiei înregistrată în ultimele săptămâni. Rubla a pierdut jumătate din valoare faţă de dolar, la nivelul unui an, ceea ce a degenerat , la sfârşitul lui 2014, într-o criză monetară fără precedent de la instalare la putere a lui Vladimir Putin, în urmă cu 15 ani. Au avut loc masive retrageri a depozitelor populaţiei din bănci şi o creştere bruscă a inflaţiei.

Noi previziuni şi noi măsuri avute în vedere de Moscova

„Am emis noi previziuni pentru 2015, date ce prevăd menţinerea cursurilor actuale de pe pieţele mondiale, respectiv 50 dolari barilul de ţiţei în tot acest an„, a explicat sâmbătă Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei, subliniind în acelaşi timp aceste prognoze sunt mai pesimiste decât cele ale unora dintre specialişti. Potrivit lui Uliukaiev, PIB-ul se va reduce, întradevăr, cu 3%, deşi până acum era prevăzută o reducere de doar 0,8%. El prognozează de asemenea o masivă fugă a capitalurilor, care încă de anul trecut atinsese cota record de 150 miliarde de dolari. Anul acesta este aşteptată fuga altor 115 miliarde. Investiţiile, a mai spus ministrul rus al Economiei, s-ar putea reduce cu 13%, iar producţia industrială cu 1,6%. La toate aceste „negre” previziuni, se adaugă o scădere considerabilă a consumului intern, vânzările în detaliu urmând a se reduce cu 8%, semn familiile sunt grav lovite de criză. În timp ce creşterea preţurilor la consumatori vor creştepână la finele acestui anîn medie cu 12%, venitul real al cetăţenilor s-ar putea diminua anul acesta cu până la 9%. Guvernul rus a prezentat un plan de susţinere a economiei, care prevede injectări în sistemul bancar, ajutoare pentru anumite sectoare ale economiei, cum ar fi agricultură sau Apărarea, dar şi o indexare a pensiilor, începând din această duminică, la nivelul inflaţiei. Severele tăieri bugetare prevăzute pentru adaptarea la criză (5% pe an, în următorii trei ani) exclud de la majorări salariile funcţionarilor şi pensiile, promisă de Vladimir Putin la revenirea sa la Kremlin. Semn de nelinişte a guvernului cauzată de degradarea activităţii economice este decizia Băncii Centrale de a reduce, vinerea trecută, spre surpriză generală, dobânda directoare de la 17% la 15%, argumentând doreşte limiteze recesiunea aşteptată. Dacă pentru cercurile economice era clar ratele mari ale dobânzilor făceau inabordabile creditele solicitate de familii sau întreprinderi, susţin analiştii de laLes Echos” citând corespondentul ziarului la Moscova, puţini sunt cei ce se aşteptau vadă autorităţile revin atât de rapid asupra creşterii drastice a dobânzilor decretată în luna decembrie, pentru a opri căderea rublei. Moneda rusească este însă fragilizată, în aceste zile, după ce Standard&Poors a clasat datoria Rusiei în categoria „speculativă„, dar şi ca urmare a agravării violenţelor din estul Ucrainei, evoluţie ce ar putea determina instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS