11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO cină discretă la Strasbourg : Hollande-Merkel-Schulz

O cină discretă la Strasbourg : Hollande-Merkel-Schulz

Restaurantul din Strasbourg  „Zuem Ysehuet” a găzduit, vineri seară, la o cină austeră, întâlnirea preşedintelui Hollande cu Angela Merkel, în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Această întâlnire, fusese programată pentru 11 ianuarie dar ea a fost amânată din cauza evenimentelor ce au avut loc la Paris în urmă atentatului terorist împotriva jurnaliştilor de la „Charlie Hebdo”. De precizat aceastăîntâlnire informală” a avut loc la iniţiativa lui Martin Schulz şi – spre surprinderea ziariştilor – nu a durat decât fix trei ore.

Nici ordine de zi, nici concluzii

François Hollande anunţase încă de acum câteva săptămâni va fi o întâlnire neoficială, la care ambii lideri doresc vorbească despre viitorul Europei”. Palatul Elysée mai preciza atunci ,”fiind vorba de un dineu neoficial, nu va există ordine de zi, nici concluzii şi nici declaraţii„. Recenta schimbare de guvern în Grecia a grăbit, se pare, momentul întâlnirii, ea având loc exact a doua zi după deplasarea lui Martin Schulz la Atena, prilej cu care a purtat importante discuţii cu premierul Alexis Tsipras. La exact trei ore de la intrarea în restaurant, oaspeţii au fost conduşi la automobilele lor. Intrăadevăr, nu au făcut nici o declaraţie dar Armin Machmer,purtătorul de cuvânt al lui Martin Schulz, a oferit, totuşi, unele precizări: „Întâlnirea s-a desfăşuratîntr-o atmosferă foarte amicală şi constructivă„. Preşedintele Hollande şi cancelarul Angela Merkel au evocat în mod deosebit „necesitatea aprofundării prieteniei franco-germane, a cooperării în cadrul Uniunii Europene”, precum şi „toate chestiunile de actualitate în Uniune”. Persoane apropiate organizatorilor întâlnirii, comentând posibilele subiecte concrete abordate de comesenii de la restaurantul „Zuem Ysehuet”, au menţionat ca fiind certă discutarea problemelor legate de pericolul terorismului, atentatul de la Paris, securitatea europeană şi tragicele evenimente din estul Ucrainei, dar mai ales schimbarea radicală la guvernarea Greciei. Fără doar şi poate, Martin Schulz le-a transmis celor doi lideri impresiile sale după vizita la Atena, considerate extrem de utile înaintea vizitelor pe care Tsipras urmează le facă la Berlin şi Paris, cu intenţia de a renegocia datoria Greciei.

Menu de 38 euro

Patronul restaurantului „Zuem Ysehuet”, situat la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului European din Strasbourg, a declarat ziariştilor pentru cei trei distinşi oaspeţi a pregătit un „menu simplu, clasic„, propunând, la alegere, trei antreuri, trei feluri principale şi trei deserturi, la preţul „modest” de 38 euro de persoană, dar în care nu au fost incluse incluse şi băuturile.

Câte un kougelhopf cadou pentru Angela Merkel şi François Hollande

Asociaţiile antinucleare alsaciene nu au ratat ocazia dea a-şi spune cuvântul. O mică delegaţie alcătuită din membri ai oraganizatiilor respective s-au deplasat la restaurantul „Zuem Ysehuet” înaintea întâlnirii Hollande-Merkel unde au depus câte un mic cadou pentru cei doi lideri, respectiv câte un kugelhopf (un fel de cozonac panetone, tradiţional în Alsacia). Fiecare cadou a fost însoţit de câte un mesaj. Cel adresat Angelei Merkel o încurajează continue opera vizând o Europă fără energie nucleară, după ce, după Fukusima, a decis închiderea a opt reactoare”. În mesajul către Hollande, i se cere „ închidă cât mai rapid vechea centrală atomoelectrică de la Fessenheim” şi lucreze pentru o Europă mai sigură, mai ecologică, creatoare totuşi de locuri de muncă„.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS