24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătorul Sergio Mattarella este noul PREŞEDINTE al Italiei

Judecătorul Sergio Mattarella este noul PREŞEDINTE al Italiei

Judecătorul Sergio Mattarella a obţinut sâmbătă 505 voturi din partea marilor electori, suficiente pentru a devenit preşedintele Italiei, potrivit numărătorii voturilor care încă nu s-a încheiat în Parlament, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Atunci când candidatul susţinut de şeful Guvernului Matteo Renzi a atins pragul necesar, numărătoarea difuzată în direct la televiziune s-a oprit pentru câteva minute, timp în care Parlamentul a răsunat de aplauze prelungite.

Mattarella, de 73 ani, care a rămas timp două zile închis în modestul său apartament situat la doi paşi de palatul prezidenţial, a fost văzut urcând într-un Fiat Panda gri. Potrivit presei italiene, el a mers la fiica sa pentru a aştepta împreună rezultatele.

Noul preşedinte va putea depune jurământul chiar la începutul săptămânii viitoare, potrivit presei italiene.
Preşedintele Italiei are în general atribuţii onorifice, dar el joacă un important rol de arbitru în caz de criză politică, ceea ce s-a întâmplat de multe ori în ultimii ani. Predecesorul său, Giorgio Napolitano, care va împlini 90 de ani în 2015, a demisionat la începutul lui ianuarie, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat, din cauza vârstei înaintate.

Noul preşedinte al Italiei, Sergio Mattarella, a lansat sâmbătă un apel la unitate împotriva terorismului, cu prilejul unei vizite la locul unuia dintre masacrele comise de nazişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS