22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia recuperează de două ori și jumătate mai puțină energie din deșeuri incinerate decât media UE

România recuperează de două ori și jumătate mai puțină energie din deșeuri incinerate decât media UE

România incinerează, în medie, 1,5 milioane tone de deşeuri cu scopul de a recupera energie, ceea ce înseamnă 75 de kilograme pe cap de locuitor, de peste 2 ori şi jumătate mai puţin decât media UE, care se situează la 195 kilograme pe cap de locuitor, arată un raport privind gestionarea deşeurilor municipale în România, publicat în cadrul campaniei „Generation Awake”, de către Agenţia Europeană de Mediu.
Incinerarea deşeurilor reprezintă o practică larg întâlnită în ţările dezvoltate, folosite de mai multe municipalităţi pentru a produce electricitate, apă caldă sau pentru încălzirea clădirilor și este unul dintre subiectele principale de discuție în cadrul campaniei “Generation Awake”, dar și a strategiei de mediu inițiată de Uniunea Europeană.
Standardele de mediu ale Uniunii Europene presupun valori limită pentru emisiile provenite de la instalaţiile de incinerare şi co-incinerare şi, de asemenea, impun praguri de eficienţă energetică. Politiciile Uniunii urmăresc reciclarea şi recuperarea cât mai bună a deşeurilor, astfel încât acestea să reprezinte o materie primă pentru producerea de noi produse.
Reciclarea deşeurilor municipale continuă să înregistreze o rată scăzută, unul dintre principalele motive pentru aceasta fiind nevoia de investiţii importante în infrastructura pentru îmbunătăţirea acestei performanţe.
Potrivit legislaţiei europene, autorităţile locale trebuie să asigure populaţiei colectarea selectivă cel puţin a hârtiei, metalelor, plasticului şi sticlei, iar până în 2020 trebuie atinsă ţinta de 50% din pregătirile pentru reutilizare şi reciclare. România se află în acest moment pe locul al şaselea în funcţie de deşeurile produse pe cap de locuitor în UE, fiind surclasată de Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia şi Suedia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS