20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM: Raportul MCV evidenţiază consecvenţa Consiliului în responsabilizarea sistemului judiciar

CSM: Raportul MCV evidenţiază consecvenţa Consiliului în responsabilizarea sistemului judiciar

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată că în raportul MCV este remarcată consecvenţa instituţiei în responsabilizarea sistemului judiciar prin sancţionarea abaterilor disciplinare, dar şi contribuţia sa la combaterea corupţiei din sistem, potrivit unui comunicat al CSM.

„Referindu-se la activitatea CSM , raportul evidenţiază consecvenţa acestuia în valorificarea procedurilor de apărare a independenţei justiţiei şi a reputaţiei profesionale, independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, precum şi reacţia rapidă a acestuia la astfel de agresiuni/atacuri. De asemenea, au fost remarcate eforturile depuse pentru creşterea eficienţei sistemului judiciar, consecvenţa CSM în responsabilizarea sistemului judiciar prin sancţionarea abaterilor disciplinare, precum şi contribuţia acestuia la combaterea corupţiei din sistem. CSM ia act de recomandările formulate de Comisie privind necesitatea asigurării unei proceduri de numire a noului procuror şef al DIICOT pe criterii de transparenţă şi meritocraţie, precum şi cele privind necesitatea unor proceduri clare şi detaliate pentru numirile în funcţii de conducere la nivel înalt în cadrul structurilor de parchet, similar procedurilor de numire în funcţii de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se precizează în comunicatul de presă.

CSM susţine, în acelaşi context, importanţa menţinerii în centrul dezbaterilor privind revizuirea Constituţiei preocuparea pentru asigurarea independenţei justiţiei şi a rolului acesteia în contextul echilibrului puterilor în stat.

Raportul urmează să fie analizat şi discutat în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, urmând să fie adoptate şi publicate măsurile necesare, pe domeniul de competenţă, pentru continuarea şi consolidarea acţiunilor monitorizate de Comisia Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS