Acasă Actualitate Zeci de persoane protestează la BNR faţă de creşterea record a francului...

Zeci de persoane protestează la BNR faţă de creşterea record a francului elveţian

-

Zeci de persoane protestează în față la Băncii Naţionale a României din cauza creșterii francului elvețian, potrivit B1TV.  Unul dintre protestatari a declarat că este o primă reacţie
impulsiv-emoţională la aflarea veştii creşterii francului elveţian. „Ne-am adunat pentru a organiza viitoarele mitinguri pe care le vom derula în toată ţara săptămâna viitoare. Vom apela la avocaţi şi vom face demersuri legale”, a spus unul dintre protestatari.

Francul elveţian a crescut la 4,32 de lei şi s-a apreciat astăzi cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Saltul brusc al francului s-a petrecut ca urmare a unei decizii a Băncii Centrale a Elveției de a renunța la plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro. La câteva minute după anunţul BNS, francul a trecut cu viteză peste nivelul de paritate cu moneda euro pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro.
Totodată, moneda elveţiană s-a apreciat cu 25% în raport cu dolarul şi se tranzacţiona la 0,74 centime pentru un dolar.
150.000 de români au credite în franci elveţieni, iar deprecierea leului în raport cu francul îi afectează în mod serios.

În ultimele luni, au crescut presiunile la adresa Băncii Naţionale a Elveţiei pentru a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, introdus în luna septembrie 2011, pe fondul speculaţiilor că Banca Central Europeană pregăteşte un program de achiziţii de obligaţiuni, ceea ce a slăbit moneda euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cetăţean captiv între două primării. Partea a doua

Un doljean încearcă să afle, cu certitudine, de ani buni, de care primărie aparţine terenul său, situat la marginea Craiovei. Pe hărţile de la OCPI figurează pe Cârcea, dar impozitul îl plăteşte la Craiova. Situaţia a apărut din cauză că nici până acum autorităţile nu au clarificat limitele administrative ale Craiovei cu localităţile limitrofe.

Horoscop

Berbec Puteţi susţine discuţii elevate spre admiraţia celorlalţi. La un moment dat, vă veţi mira şi voi, cât sunteţi de capabil pentru...