24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestiţiile în educaţie sunt esenţiale pentru combaterea efectelor crizei economice

Investiţiile în educaţie sunt esenţiale pentru combaterea efectelor crizei economice

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a crescut în România cu mai mult de 10% din 2007 până în prezent, o excepţie pozitivă la nivel european, conform celui mai recent raport publicat de Comisia Europeană. Totodată, spre deosebire de alte state membre, România a avut o politică de ridicare sau protecţie a plafonului minim de salarizare, ce a condus la reducerea discrepanţelor salariale.

În ceea ce priveşte combaterea efectelor recesiunii prin formare profesională şi învăţământ, România înregistrează o rată peste media UE a tinerilor care nu sunt implicaţi în niciun fel de activitate (16% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, faţă de 13% media UE28 în 2013). În perioada 2007 – 2012, România este statul membru cu cea mai mare reducere a investiţiilor în educaţie (cu 40%), urmată de Ungaria (30%), Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia şi Portugalia (cu aproximativ 20%).

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a declarat: „Crearea de locuri de muncă reprezintă misiunea noastră cea mai urgenţă, iar consecinţele crizei îngreunează şi mai mult situaţia. În cadrul acestei analize s-a constatat că este necesar să se pună în aplicare reforme structurale, precum şi măsuri de sprijinire a consumului şi a cererii. Avem nevoie de investiţii suplimentare în oameni, pentru a îmbunătăţi educaţia, cursurile de formare şi măsurile de activare destinate cetăţenilor europeni, astfel încât aceştia să fie mai pregătiţi pentru piaţă muncii. Ofensivă privind investiţiile a Comisiei Juncker va permite obţinerea unor progrese reale şi substanţiale în aceste domenii cruciale”.

Studiul Comisiei Europene prezintă comparativ cei mai recenţi indicatori din sfera socială, concentrându-se pe crearea locurilor de muncă, creşterea productivităţii şi combaterea şomajului şi a sărăciei. De asemenea, raportul dedică un capitol consecinţelor crizei economice asupra nivelului de convergenţă dintre statele membre ale Uniunii, în ceea ce priveşte gradul de ocupare, productivitatea muncii şi nivelul produsului intern brut. Potrivit studiului, statele membre care oferă locuri de muncă de calitate, investesc în capitalul uman şi iau măsuri eficiente de protecţie socială sunt mai rezistente în faţă crizei economice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS