În România există aproximativ 150.000 de persoane cu credite în franci și o parte din ei ar putea intra în incapacitate de plată în perioada următoare. Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci și o întârziere adițională a relansării creditului ipotecar. Astfel, între 5 și 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piața imobiliară, spune un comunicat Admiral Markets, scrie evz.ro.

Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul de 1,2 euro pentru un franc, anunțând o dobândă de referință negativă, de -0.75%. În primele minute francul elvețian a înregistrat aprecieri de 30-40% față de euro, însă, în orele următoare piața s-a stabilizat ușor deasupra parității. Acest nivel de preț înseamnă o scădere de aproximativ 15% într-o singură zi de tranzacționare. Bursa din Elveția a scăzut cu peste 6% și a contaminat negativ și alte burse din Europa. Cea mai sigură victimă a evenimentelor va fi economia Elveției. Pe de o parte exportatorii vor fi influențați puternic negativ de aprecierea cursului de schimb, pe de altă parte, depozitele în băncile elvețiene și în franci vor fi din ce în ce mai scumpe. Dobânda negativă anunțată de SNB (Banca Centrală a Elveției) va fi transmisă și către clienți, care vor primi fie dobânzi zero, fie chiar vor trebui să platească bani pentru a depozita bani în băncile elvețiene.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.