Acasă Actualitate Aproximativ 150.000 de persoane au credite în franci eleveţieni

Aproximativ 150.000 de persoane au credite în franci eleveţieni

-

În România există aproximativ 150.000 de persoane cu credite în franci și o parte din ei ar putea intra în incapacitate de plată în perioada următoare. Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci și o întârziere adițională a relansării creditului ipotecar. Astfel, între 5 și 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piața imobiliară, spune un comunicat Admiral Markets, scrie evz.ro.

Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul de 1,2 euro pentru un franc, anunțând o dobândă de referință negativă, de -0.75%. În primele minute francul elvețian a înregistrat aprecieri de 30-40% față de euro, însă, în orele următoare piața s-a stabilizat ușor deasupra parității. Acest nivel de preț înseamnă o scădere de aproximativ 15% într-o singură zi de tranzacționare. Bursa din Elveția a scăzut cu peste 6% și a contaminat negativ și alte burse din Europa. Cea mai sigură victimă a evenimentelor va fi economia Elveției. Pe de o parte exportatorii vor fi influențați puternic negativ de aprecierea cursului de schimb, pe de altă parte, depozitele în băncile elvețiene și în franci vor fi din ce în ce mai scumpe. Dobânda negativă anunțată de SNB (Banca Centrală a Elveției) va fi transmisă și către clienți, care vor primi fie dobânzi zero, fie chiar vor trebui să platească bani pentru a depozita bani în băncile elvețiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

Oltenia, „invadată“ de bugetari

Datele statistice parţiale arată că din totalul salariaţilor din Oltenia circa 59.000 sunt bugetari. Anii anteriori, în Gorj era ponderea cea mai mare a bugetarilor. Circa 44,9% dintre angajaţii din Gorj erau bugetari. În Dolj, 22% dintre salariaţi erau bugetari, anul trecut. Media pe ţară era de 15%.