6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA crescut valoarea ajutorului de deces

A crescut valoarea ajutorului de deces

În 2015, ajutorul de deces plătit urmaşilor asiguratului ajunge la 2.415 lei. Concret, ajutorul a crescut la valoarea a trei salarii minime nete pe economie.

Cuantumul ajutorului de deces creşte cu 117 lei în 2015 față de anul anterior, potrivit legislației publicate în Monitorul Oficial înainte de Revelion. Legea nr. 187/2014 privind bugetul asigurărilor sociale de stat, care a intrat în vigoare de la 2 ianuarie 2015, prevede faptul că anul acesta ajutorul de deces este 2.415 lei, față de 2014, când era de 2.298 de lei. Cuantumul ajutorului de deces este stabilit la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs, iar acest salariu mediu luat în calculul bugetului pe 2015 a fost de 2.415 lei. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în funcție de calitatea de asigurat a persoanei decedate. Potrivit legii, la decesul asiguratului sau pensionarului, urmaşii acestuia primesc de la stat 2.415 lei sub formă de ajutor, în timp ce pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de la stat va fi de 1.208 lei în 2015.
Ajutorul de deces se plăteşte de către casele județene de pensii urmaşilor care fac dovada că au suportat cheltuielile de înmormântare. În majoritatea cazurilor, urmaşii persoanei decedate ridică banii în aceeaşi zi în care merg cu actele la instituția respectivă sau în interval de 24 de ore, dacă au la ei certificatul de deces în original şi copie şi actele de identitate ale celui care solicită ajutorul.

Acte necesare pentru plata ajutorului de deces:

– cerere-tip pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
– cuponul de pensie al decedatului;
– certificat de deces în original şi copie;
– certificat de căsătorie în copie (dacă solicitantul ajutorului este soțul sau soția);
– actul de identitate al solicitantului în copie;
– dovada că persoana care cere ajutorul a suportat cheltuielile de înmormântare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS