23.3 C
Craiova
marți, 15 iunie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Patru din zece români sunt săraci sau expuşi riscului de sărăcire

Patru din zece români sunt săraci sau expuşi riscului de sărăcire

România are cea mai mare pondere de populaţie ocupată expusă riscului de sărăcire. Prin Strategia pentru reducerea sărăciei, în următorii cinci ani, Ministerul Muncii vrea să diminueze cu 400.000 numărul celor cu venituri de sub 60% din venitul mediu.

Criza economică instalată în ultimii şase ani, politicile sociale incoerente, îmbătrânirea populaţiei şi, nu în ultimul rând, lipsa locurilor de muncă au dus la creşterea sărăciei în ţara noastră, statisticile realizate de Ministerul Muncii indicând că patru din zece români se află într-o situaţie materială precară.
„Persoanele şi/sau familiile sărace sunt cele al căror venit anual este sub 60% din venitul mediu, exprimat per echivalent adult. În anul 2008, acest grup a numărat aproape cinci milioane de români“, se arată într-un proiect de hotărâre a guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2014 – 2020, elaborat de Ministerul Muncii, prin care instituţia îşi propune reducerea cu cel puţin 400.000 în următorii cinci ani a numărului de persoane sărace.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului strategiei, aproape o treime din copii trăiesc în sărăcie persistentă, iar riscul ca ei să rămână în această stare este mult mai mare decât la orice altă categorie de populaţie.
Altă categorie puternic afectată de sărăcie este cea a vârstnicilor singuri, aproximativ 1,2 milioane de oameni cu vârsta de 65 de ani şi peste, dintre care trei sferturi sunt femei, aflându-se în această situație.
Mai mult de o treime din persoanele care au absolvit doar ciclul inferior al educaţiei secundare se află în risc de sărăcire. Procentul scade la doar 15% în rândul celor care au absolvit liceul sau şcoala postliceală, respectiv la doar 6% în cazul celor care posedă o diplomă universitară. De asemenea, România are cea mai mare pondere de populaţie ocupată, expusă riscului de sărăcire, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Programe „ample“ de activare pe piaţa muncii

Pentru a schimba aceste date statistice sumbre, Ministerul Muncii şi-a propus „creşterea gradului de ocupare a persoanelor sărace şi vulnerabile prin programe ample de activare pe piaţa muncii“, precum şi „creşterea sprijinului financiar pentru persoanele cu venituri reduse (VMI) şi introducerea stimulentelor proactivare pentru beneficiarii programului de beneficii sociale“.
Alte obiective sunt promovarea incluziunii sociale a comunităţilor marginalizate printr-o abordare integrată, concentrată asupra copiilor; îmbunătăţirea funcţionalităţii serviciilor sociale; integrarea beneficiilor de asistenţă socială, a serviciilor sociale, a serviciilor de ocupare şi a altor servicii publice prin transformarea asistentului social într-un „integrator“ cu o atribuţie solidă de management de caz; investiţii într-un sistem solid de asistenţă socială; creşterea rolului economiei sociale în reducerea excluziunii sociale; consolidarea mecanismelor de coordonare, monitorizare şi evaluare.

Instruire, angajare şi creşterea PIB-ului

În opinia iniţiatorilor, impactul socio-economic al strategiei va fi unul mai mult decât benefic economiei naţionale, prin stimularea activării persoanelor lipsite de venituri sau cu venituri reduse, creşterea nivelului de instruire a acestora, a participării sociale în rândul acestora, dezvoltarea sectorului economiei sociale, a serviciilor sociale, educaţionale, de sănătate şi de locuire într-o manieră integrată.
Toate aceste aspecte, se arată în proiectul de strategie, „vor contribui la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, scăderea şomajului, creşterea consumului şi a PIB-ului naţional“.
În ceea ce priveşte impactul social, iniţiatorii spun că se va îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu venituri reduse, „prin posibilitatea cumulării veniturilor din activităţi remunerate cu cele din beneficii de asistenţă socială“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Baciu: România a cerut suspendarea unor doze,...

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a...

ȘTIRI GdS

Andrei Baciu: România a cerut suspendarea unor doze,...

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat marți că România a cerut suspendarea unui număr de doze de vaccin „dat fiind...

Două adolescente au sunat în glumă la 112, minţind...

Două adolescente din localitatea braşoveană Tărlungeni au intrat în vizorul poliţiştilor după ce au sunat la 112 pretinzând că au fost sechestrate. Ele au...

Comisiile din Senat au respins legea vânătorii care ar...

Comisiile reunite pentru mediu și pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic au respins, marți, proiectul de lege inițiat de mai mulți vânători care prevedea introducerea...

Polonia, ţinta unui atac cibernetic ‘fără precedent’, potrivit guvernului

Parlamentul polonez a fost convocat miercuri dimineaţă într-o sesiune cu uşile închise în urma unui val de atacuri cibernetice împotriva ţării, a declarat marţi...

Italia a autorizat amestecarea vaccinurilor anti-Covid

Persoanele cu vârsta de sub 60 de ani care au primit o primă doză a vaccinului anti-Covid al AstraZeneca vor putea cere un vaccin...

(VIDEO) Valeriu Gheorghiță anunță că valul 4 al pandemiei...

Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, iar varianta Delta a tulpinii virale SARS-COV-2 are toate caracteristicile să devină dominantă, anunță...