Acasă Actualitate Înalta Curte va pronunţa mâine sentinţa în dosarul privatizărilor strategice

Înalta Curte va pronunţa mâine sentinţa în dosarul privatizărilor strategice

-

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a amânat, în 19 decembrie, pentru luni, 5 ianuarie, pronunţarea sentinţei în dosarul privatizărilor strategice în care sunt acuzaţi foştii miniştri Codruţ Seres şi Zsolt Nagy, informează Hotnews.

Procurorul de şedinţa a cerut, pe 17 decembrie, Instanţei Supreme pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege în dosarul privatizărilor strategice, fără a individualiza pedeapsa pentru fiecare inculpat. Tot atunci, avocaţii au susţinut pledoariile finale care au continuat şi pe 19 decembrie, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor care şi-au susţinut nevinovăţia. ICCJ a decis pe 15 octombrie că foştii miniştri Codruţ Seres şi Zsolt Nagy, precum şi Mihai Radu Donciu şi Mihai Dorinel Mucea să fie judecaţi sub control judiciar în dosarul privatizărilor strategice. Măsură a fost luată de instanţa pentru a preîntâmpina plecarea acestora din ţară înainte de judecarea ultimului termen al dosarului, stabilit pentru 26 noiembrie, şi după ce un alt inculpat, Gabor Kerekes, a părăsit ţară fără încuviinţarea magistraţilor. De altfel, instanţa a dispus arestarea în lipsa a lui Gabor Kerekes, urmând că pe numele lui să fie emis un mandat internaţional de arestare.
În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruţ Seres a fost condamnat de Înalta Curte la şase ani închisoare cu executare în dosarul privatizărilor strategice, iar fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy, la cinci ani de detenţie.

Seres a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, urmând că el să execute pedeapsa cea mai grea, de şase ani. Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru aderare la un grup infracţional. Alte condamnări: Michal Susak (cetăţean ceh) – 10 ani închisoare (pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi pentru complicitate la spionaj); Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez) – 9,6 ani închisoare (pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi pentru complicitate la spionaj).

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj, iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, 11 ani de închisoare. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a primit şapte ani de închisoare, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a fost condamnat la şase ani de închisoare, Gabor Kerekes – cinci ani de închisoare, iar cetăţeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii miniştri Codruţ Seres şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. Acuzaţiile se referă la privatizarea SC Electrică Muntenia Sud SĂ, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SĂ Bucureşti şi SC Avioane SĂ Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SĂ.
De asemenea, ei sunt acuzaţi şi în legătură cu adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poştă Română, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Unele crize de furie şi iritabilitate pot pune la pământ înţelegerile, negocierile de ordin financiar. Vă arătați croit prea dintr-o bucată...

Bancul zilei

Un polițist oprește un student pe stradă pentru a-i verifica actele: Așa, văd că nu lucrăm….Așa este.Înseamnă că trândăvim...

Confesiunile secretarului-general al PSD, Paul Stănescu

Noul secretar-general al PSD, Paul Stănescu, a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Slatina, despre motivele rezultatului foarte slab la nivel...