(Foto: clacs.as.nyu.edu)
(Foto: clacs.as.nyu.edu)
(Foto: clacs.as.nyu.edu)

Statele Unite ale Americii şi Cuba au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961, informează Mediafax.ro citând AFP. Preşedintele SUA, Barack Obama, a discutat astăzi prin telefon cu omologul său cubanez, Raul Castro, conversaţia telefonică durând aproximativ 50 de minute. Un oficial american de rang înalt a explicat că Papa Francisc a jucat un rol crucial în negocierile dintre Statele Unite şi Cuba. Potrivit sursei citate, Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.

AFP notează că Administraţia Statelor Unite va anunţa măsuri în vederea normalizării relaţiilor cu statul cubanez, după ce azi americanul Alan Gross, deţinut cinci ani în Cuba pentru spionaj, a fost eliberat, în schimbul a trei cubanezi condamnaţi în SUA.

Obama, despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Cuba

Preşedintele SUA, Barack Obama, a făcut câteva declaraţii cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor între SUA şi Cuba, scriu jurnaliştii de la Agenţia de presă Radio România. „Cele mai semnificative schimbări în politica noastră în peste 50 de ani vor lua sfârşit. Vom începe să normalizăm relaţiile între ţările noastre. Prin aceste schimbări intenţionăm să creăm mai multe oportunităţi pentru poporul american şi cel cubanez. Vom începe un nou capitol între naţiunile Americilor. Există o istorie complicată între SUA şi Cuba”, a spus preşedintele american.

El a adăugat că membrii comunităţii cubaneze exilaţi în SUA au adus contribuţii uriaşe Americii, în politică, afaceri, cultură şi sport. „Cubanezii au ajutat la refacerea Americii, chiar dacă duceau dorul pământului şi familiilor lor pe care le lăsaseră acolo. Toate acestea au legat America şi Cuba într-o relaţie unică. Cu mândrie, SUA au susţinut democraţia şi drepturile omului în aceste cinci decenii”, a afirmat Barack Obama. „Iau acum măsuri pentru a pune interesele ambelor ţări în centrul politicii noastre. I-am cerut secretarului Kerry să înceapă imediat discuţiile cu Cuba, pentru a restabili relaţiile diplomatice întrerupte în ianuarie 1961. SUA vor stabili o ambasadă în Havana şi înalţi oficiali vor vizita Cuba. Vom susţine interesele comune în aspecte precum sănătatea, migranţia, contraterorismul, traficul de droguri şi reacţii în situaţii de urgenţă”, a spus preşedintele SUA.

Oana OLARU
Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.