(Foto: ziuaveche.ro)
(Foto: ziuaveche.ro)
(Foto: ziuaveche.ro)

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, ieri, la sediul Departamentului pentru Energie, cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. Subiectele de discuţie au vizat continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi abordări viitoare în privinţa liberalizării pieţei gazelor naturale.

În ceea ce priveşte acest ultim subiect, în comunicatul transmis de Departamentul pentru Energie se arată că Guvernul va elabora, cu ajutorul ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de tendinţa descrescătoare a evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale. Astfel că până la data de 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte.

„În ceea ce priveşte liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, mai exact la 1 ianuarie 2015. Referitor la situaţia C.E.T.-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Departamentul pentru Energie precizează că „niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015”, în condiţiile în care valorile preţurilor de referinţă pentru anul 2015 pentru energia termică produsă de C.E.T.-uri au fost deja stabilite prin ordinul preşedintelui ANRE numărul 109 din data de 29 octombrie 2014. „Conform normelor legale în vigoare, aceste valori de referinţă sunt calculate în funcţie de evoluţiile preţurilor combustibililor din a doua jumătate a anului 2013, prima jumătate a lui 2014 şi sunt corelate cu un coeficient de variaţie în funcţie de inflaţie”, se arată în comunicatul transmis de Departamentul pentru Energie.

Oana OLARU
Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.