8.5 C
Craiova
duminică, 22 septembrie, 2019
Acasă Actualitate Prognoza agrometeo: Culturile de toamnă vor evolua normal în aproape toate regiunile...

Prognoza agrometeo: Culturile de toamnă vor evolua normal în aproape toate regiunile agricole

-

Meteorologii au dat publicităţii, azi, prognoza agrometeorologică pentru următoarea săptămână. Potrivit acesteia, în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie, procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua în general normal, în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării.

Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă, transmite Hotnews.
În funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-80%), mai avansate fiind culturile din sudul şi estul ţaăii aflate la înfrunzire (3-5 frunze). Rapiţa va parcurge fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze). Sfecla de zahăr din centrul ţării se va recolta pe ultimele suprafeţe.
La pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi finalizarea recoltării la varietăţile tardive. În toate plantaţiile, viţa de vie va înregistra maturarea coardelor, colorarea şi căderea fiziologică a frunzelor.
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări).

Specialiştii au transmis şi câteva recomandări:
– Finalizarea semănatului la grâul de toamnă
– Efectuarea arăturilor pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului
– Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă
– Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.

Anca DUMITRAŞCU
Anca DUMITRAŞCU
Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.