5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Gheorghe_TiTeica

Gheorghe Țițeica

Gheorghe Țițeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu Severin – d. 5 februarie 1939, București) a fost un matematician și pedagog român, profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii străine, doctor Honoris Causa al Universității din Varșovia.
Fost student al profesorului francez Gaston Darboux, Gheorghe Țițeica s-a ocupat în special cu studiul rețelelor din spațiul cu „n“ dimensiuni, definite printr-o ecuație a lui Laplace. Este creator al unor capitole din geometria diferențială proiectivă și afină, unde a introdus noi clase de suprafețe, curbe și rețele care îi poartă numele. Prin numeroasele lucrări de matematică elementară și de popularizare a științei, pe care le-a publicat de-a lungul întregii sale vieți, a contribuit la ridicarea nivelului învățământului matematic din România.
Împreună cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu și V. Cristescu a înființat revista „Gazeta matematică“, iar cu G.G. Longinescu publicația „Natura pentru răspândirea științelor“. Cu D. Pompeiu a editat revista „Mathematica“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS