5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua Internațională a Surzilor

Astăzi este Ziua Internațională a Surzilor

Astăzi se marchează Ziua Internațională a Surzilor (International Day of the Deaf), informează Agerpres.ro. Evenimentele organizate cu ocazia acestui eveniment pot fi deferite – de la expoziție tematice până la conferințe, expoziții de artă, festivaluri de film, expoziții istorice, evenimente sportive etc. Obiectivul acestor acțiuni este acela de a atrage atenția politicienilor, autorităților și a publicului larg asupra realizărilor și preocupărilor comunităților de surzi. De aceea, pe parcursul unei săptămâni, organizațiile din domeniu, din întreaga lume, sunt încurajate să desfășoare campanii de informare cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Manifestările organizate cu acest prilej oferă și oportunitatea de a stimula creșterea eforturilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități. De asemenea, se desfășoară acțiuni de solidaritate între oameni cu deficiențe de auz și susținătorii lor.

Federația Mondială a Surzilor (DCA) a lansat prima Zi Internațională a Surzilor în 1958. Această zi, prin evenimentele organizate a fost, ulterior, extinsă la o săptămână. Pentru aceste evenimente a fost aleasă ultima săptămână a lunii septembrie care culminează cu Ziua Internațională a Surzilor marcată în ultima duminică a lunii.

Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS