13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova: Invenții spectaculoase la "Noaptea Cercetătorilor"

Craiova: Invenții spectaculoase la „Noaptea Cercetătorilor”

„Noaptea Cercetătorilor” a fost celebrată pentru a doua oară, la Craiova. Evenimentul european a atras, și de această dată, un număr foarte mare de curioși, care au ocupat întregul  Hol Central al Universitătii din Craiova.

La acest eveniment, vizitatorii au avut ocazia să înțeleagă știința prin demonstrație. Profesori și studenți ai Universității din Craiova, cercetători și voluntari s-au reunit să își prezinte invențiile și experimentele, dar și să le explice celor prezenți despre fenomenle care stau în spatele produsului finit. „Sunt pasionat de tot ce ține de tehnologie, științe, de fizică, de matematică și abia aștept să văd toate invențiile”, a spus cu entuziasm un boboc de liceu, care a adăugat că îşi doreşte să se îndrepte chiar spre domeniul cercetărilor știintifice.

Roboţii au fost cele mai atractive invenţii
Roboţii au fost cele mai atractive invenţii

Cele mai vizitate standuri au fost ale Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică, precum și cele ale Facultății de Matematică și Științe ale Naturii. Roboțeii, circuitele de mașini și reacțiile chimice produse între gheață și suc au fost deliciul vizitatorilor de toate vârstele. „Punem gheață carbonică în suc și facem acest abur care se datorează efectului de sublimare. Gheața care are minus 75 de grade se transformă din stare solidă în stare de vapori. Este foarte spectaculos și oamenilor le place”, a explicat Oana Popescu, voluntar al Departamentului de fizică.
La finalul evenimentului elevii de gimnaziu și cei de liceu au avut ocazia să se înscrie la un concurs de știință și cultură generală.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfăşoară anual în peste 300 de oraşe din Europa. În România, acest eveniment are loc în Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.


 

Articol realizat de Madeline Neagoe

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS