20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate15 comune doljene spală urmele inundațiilor cu un milion de dolari

15 comune doljene spală urmele inundațiilor cu un milion de dolari

3,22 milioane de lei – aproximativ un milion de dolari – au fost alocate de Guvernul României pentru refacerea infrastructurii în 15 comune din Dolj și la opt drumuri județene, afectate de inundațiile masive din ultimele luni. Decizia a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Cea mai afectată a fost comuna Carpen, care a primit jumătate din suma totală, 1,646 milioane de lei. Cea mai mică sumă, 7.000 de lei, a fost alocată comunei Robănești, al cărei primar susține că ar fi fost necesari mai mulți bani.

Prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, a anunțat ieri în cadrul ședinței Colegiului Prefectural că guvernul a alocat 3,22 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii în 15 comune și pe opt drumuri județene, în urma inundațiilor petrecute începând cu luna martie. „În acest an, începând cu luna martie şi continuând în lunile aprilie, mai, iulie, pe teritoriul judeţului Dolj au avut loc mai multe fenomene hidrometeorologice periculoase (…) Manifestarea repetată a acestor fenomene a produs pagube în gospodăriile populaţiei şi infrastructura locală. Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, împreună cu Consiliul Judeţean Dolj, au iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumei de 3,22 milioane de lei în vederea efectuării unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor produse. Proiectul de hotărâre de guvern a fost transmis împreună cu documentaţia aferentă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 17 septembrie 2014. Sumele alocate din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului prin HG nr. 805/17.09.2014 sunt destinate lucrărilor de refacere a opt drumuri judeţene şi a infrastructurii din 15 comune afectate de inundaţii“, a explicat prefectul Răducan.

Cum s-au împărțit banii

Concret, este vorba drumurile județene DJ 641 (Pielești – Ghercești km 44+200, refacere podeț sat Cleanov), DJ 522B (sat Suharu – Gubaucea), DJ 641 (Caracal – Mischii, comuna Ghercești, sat Teișani), DJ 643A (Murgași – Velești, comuna Murgași), DJ 552A (comuna Vârvoru de Jos, km 16+300-600), refacerea a două poduri peste DJ 643D (sat Prejoi, Bulzești), refacerea unui pod peste DJ 643F (Ghercești – Craiova, zona Sodolu km 15+300) și refacerea a 14 podețe peste DJ 643D (satele Bulzești, Gura Racului, Seculești, Prejoi – comuna Bulzești). Suma alocată pentru aceste lucrări este de 369.000 de lei, iar aceasta va merge la Consiliul Județean Dolj.
În ceea ce privește comunele, banii au mers către Sopot (145.000 de lei), Vârvoru de Jos (240.000 de lei), Carpen (1.646.000 de lei), Ghercești (104.000 lei), Braloștița (60.000 de lei), Cernătești (34.000 de lei), Plenița (85.000 de lei), Fărcaș (101.000 lei), Coțofenii din Dos (33.000 de lei), Murgași (210.000 de lei), Terpezița (38.000 de lei), Predești (50.000 de lei), Scaiești (29.000 de lei), Bulzești (42.000 de lei) și Robănești (7.000 de lei).

Carpen: „Banii nu ne ajung“

GdS a contactat câțiva dintre primarii comunelor enumerate mai sus. În principiu, aceștia sunt mulțumiți. Primarul din Vârvoru de Jos, Nicu Tabacu, unde trebuie refăcute drumul comunal DC 99 (km 0-1), două podețe și drumuri vicinale în opt sate, a spus că banii „sunt foarte bineveniți. Am drumuri, podețe de reparat. Am un pod, spre exemplu, pe care se circulă cu mare greutate. Noi ne mulțumim și cu mult, și cu puțin. Tot ce contează e ca oamenii să poată circula, mai ales că vine iarna“, a spus acesta. Ștefan Vasilca, primarul din Carpen, care va primi jumătate din suma alocată în total județului, a spus că este bine că vin acești bani, dar că nu sunt suficienți. „E o veste bună. Avem drumuri, podețe, străzi afectate. Le-am reparat astă-toamnă și în primăvară au fost distruse. Banii nu ne ajung, devizul general era de șase milioane. Comuna noastră a fost cea mai afectată“, a spus edilul din Carpen. În localitate trebuie reparată o grădiniță, trebuie refăcut un pod, șapte podețe, străzi pe o lungime de 11,9 kilometri și un drum comunal pe o lungime de 0,25 kilometri.
La cealaltă extremă, primarul comunei Robănești, care a primit doar 7.000 de lei pentru reparații la infrastructură, a spus că ar fi avut nevoie de mult mai mult. „Nu e raportul corect. E bine că dau bani pentru drumurile județene, dar să le și facă. Să-mi dea și mie un miliard“, a spus acesta. În Robănești, sunt necesare refacerea unui podeț, dar și a unei punți pietonale.
Reamintim că, prin HG nr. 636/2014, au mai fost finanțate lucrări pentru regularizarea pârâului Teslui și refacerea liniei de apărare pe sectorul Mischii-Teslui, în urma inundațiilor din luna iulie. Atunci, un podeț care făcea legătura cu satul Motoci s-a rupt, rămânând izolate patru gospodării. Prefectul Nicolae Sorin Răducan a solicitat conducerii Administrației Bazinale de Apă Jiu, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de ieri, urgentarea şi monitorizarea lucrărilor începute. Pentru aceste reparații, guvernul a alocat șase milioane de lei Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS