23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTiberiu Niţu, despre verificarea magistraţilor: Există obligaţia unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii

Tiberiu Niţu, despre verificarea magistraţilor: Există obligaţia unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi, referitor la verificarea magistraţilor dacă sunt sau nu colaboratori-informatori ai serviciilor de informaţii, că aceştia au obligaţia legală a unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii, şi că „fiecare îşi asumă”, potrivit Agerpres.
„A fost astăzi pe ordinea de zi o sesizare formulată de un coleg judecător. Urmează să-şi aibă cursul ei şi vom vedea. (…) Nu m-aş pronunţa eu dacă e firească sau nu-i firească. Noi avem obligaţia, potrivit legii, să declarăm dacă am fost sau nu ofiţeri de securitate ş.a.m.d.. Fiecare magistrat dă această declaraţie, îşi asumă declaraţia pe care o face”, a afirmat Niţu, la plecarea de la CSM.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a făcut apel marţi la preşedintele Traian Băsescu să îi verifice pe toţi magistraţii dacă sunt sau nu colaboratori-informatori ai serviciilor de informaţii. „Fac încă o dată apel la domnia să că acum, în ultimele zile de mandat, să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să procedeze la verificarea tuturor declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii”, a afirmat Dumbravă la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Referitor la finalitatea acestor declaraţii în cazul în care ele nu sunt verificate, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a arătat, marţi, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu are competenţă a face astfel de verificări.
Întrebat dacă aceste verificări trebuiau făcute în urmă cu şase ani, aşa cum a susţinut membrul CSM Horaţius Dumbravă, şeful Ministerului Public a răspuns că „nu se practică sau nu s-a practicat”.
„Nu văd de ce s-ar face astfel de verificări. Există obligaţia legală a unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii, fiecare îşi asumă. (…) Întotdeauna plecăm de la prezumţia de bună credinţă şi de la prezumţia de seriozitate, de responsabilitate, de maturitate, pentru că vorbim de un corp al magistraţilor, adică oameni de la care, dincolo de astfel de declaraţii, aşteptăm cu toţii, în general, înţelepciune, ştiinţă de carte, maturitate”, a precizat Tiberiu Niţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS