27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM se va ocupa de independența procurorilor în Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

CSM se va ocupa de independența procurorilor în Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost desemnat să coordoneze la nivelul rețelei consiliilor judiciare din Uniunea Europeană grupul de lucru privind independența și responsabilitatea procurorilor.
O delegație a Consiliului formată din Horațius Dumbravă, Alexandru Șerban, Bogdan Gabor și Flavian Popa (șef al Serviciului Afaceri Europene din CSM) a participat în 18 și 19 septembrie, la Madrid, la reuniunea de deschidere a proiectelor Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ), potrivit unui comunicat al CSM.

În cadrul evenimentului, CSM a fost desemnat, pentru a treia oară consecutiv, să coordoneze în acest an o activitate importantă la nivelul rețelei consiliilor judiciare din UE, și anume, grupul de lucru privind independența și responsabilitatea procurorilor.

CSM a coordonat anterior, în cadrul RECJ, grupul de lucru privind reforma justiției în Uniunea Europeană și cel privind independența și responsabilitatea judecătorilor, a căror activitate va continua cu implementarea în statele membre a indicatorilor de eficiență, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.

În cadrul reuniunii au fost inițiate lucrările proiectelor care urmează să fie derulate de RECJ în perioada 2014-2015: „Independența și responsabilitatea sistemului judiciar — continuare” și „Standarde V — Dezvoltarea unor standarde minime în materie disciplinară privind judecătorii”. În ambele proiecte, CSM urmează să participe în mod activ.

În prima parte a proiectului „Independența și responsabilitatea sistemului judiciar (2013-2014)”, în care CSM a fost cocoordonator alături de consiliile judiciare din Olanda și Marea Britanie, s-a urmărit stabilirea unor indicatori privind independența și responsabilitatea judecătorilor.

Rezultatele obținute au fost folosite, între altele, de Comisia Europeană în Tabloul de Bord al UE privind Justiția (RO, EN).

În perioada 2014-2015, continuarea acestui proiect vizează strângerea datelor privind indicatorii de independență obiectivă și responsabilitate în rândul membrilor și observatorilor RECJ, precum și considerarea unor indicatori privind independența și responsabilitatea procurorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS