Acasă Actualitate Boala limbii albastre - Doljul sub monitorizare, în Olt se închid târgurile...

Boala limbii albastre – Doljul sub monitorizare, în Olt se închid târgurile de animale

-

Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj monitorizează cu atenţie evoluţia în judeţ a bolii limbii albastre care a răpus, până în momentul de față, două bovine. Directorul Andrei Butaru, a precizat pentru GdS că oamenii care au suferit și vor suferi astfel de pierderi vor fi despăgubiți. „Persoanele ale căror animale au murit din cauza bolii limbii albastre vor fi despăgubite. Acest lucru se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Despăgubirea se face numai dacă animalul moare din cauza bolii“, a precizat Butaru. Acesta a atenționat că oamenii trebuie să anunțe medicul atunci când văd că animalul are o problemă. „Atunci, se recoltează o probă și, în urma diagnosticării, se întocmește un dosar. În cazul în care animalul moare, se realizează o comisie locală și, în funcție de prețul pieței, vârstă, rasă și starea de întreținere, este evaluat animalul“, a explicat directorul DSVSA Dolj.
Conform spuselor acestuia, la nivelul județului Dolj există două decese, dar suspiciunile continuă. „Mai avem alte animale sub tratament, unele cazuri sunt în stare mai gravă, altele mai ușoare, și avem în continuare suspiciuni. Totuși, este bine că animalele pot trece peste această boală și că nu se transmite mai departe la om, iar între bovine, asta nu se întâmplă decât prin înțepătură de țânțar. Dacă se făcea dezinsecția anul acesta, poate nu mai exista această problemă“, a încheiat Butaru. În Olt, autorităţile au decis ieri să închidă toate târgurile de animale din judeţ până pe data de 5 octombrie. De asemenea, proprietarii de stâne nu au voie să părăsească amplasamentul actual.

ȘTIRI VIDEO GdS

Ion Prioteasa prezent la inaugurarea dispensarului din Bratovoeşti

Inaugurarea dispensarului din comuna Bratovoeşti a avut loc miercuri, clădire modernizată cu finanțare obținută prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, printr-un proiect cu valoarea totală de peste 2 milioane de lei.