22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Agriculturii nu recomandă vaccinarea la nivel național împotriva "bolii limbii albastre"

Ministrul Agriculturii nu recomandă vaccinarea la nivel național împotriva „bolii limbii albastre”

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu recomandă vaccinarea la nivel național împotriva ‘bolii limbii albastre’ ci doar în zonele unde evoluează boala și în jurul focarelor, aceasta fiind, de altfel, și recomandarea specialiștilor veterinar, transmite Agerpres.

„Nu aș extinde vaccinarea la nivel național ci doar în anumite zone unde evoluează boala și în jurul focarelor, așa cum recomandă și Consiliul Științific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar și oportuniștii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunțe Autoritatea Sanitară Veterinară și de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluțiile tehnice și în cazul ‘bolii limbii albastre’, a declarat, marți, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la un eveniment pe teme agricole.
Ministrul a precizat că Direcțiile Sanitare Veterinare pot răspunde solicitărilor de vaccinare, costurile putând fi acoperite din fondurile naționale cât și din cele europene.

În ceea ce privește impactul economic, șeful MADR a afirmat că, deocamdată, nu există un calcul privind pagubele înregistrate din cauza bolii limbii albastre, însă statul oferă despăgubiri în cazul în care apar mortalități.
„Sunt afectate mai multe județe din Moldova și din sudul țării, în Muntenia și Dobrogea, dar, din fericire pentru noi, zona Ardealului nu a fost afectată. Nu putem vorbi de pagube. Boala limbii albastre este un virus care poate cauza mortalități sau poate să treacă după o anumită perioadă. Când apar mortalități sunt prevăzute despăgubiri prin lege pe care le vom acorda, dar sunt și costuri pe care le suportă fermierii. Vestea bună este că nu s-au mai înregistrat noi focare și boala nu s-a extins la ferme”, a spus Constantin.

„Din păcate exporturile de animale vii sunt blocate”

Pe de altă parte, „boala limbii albastre” blochează exporturile de animale vii, iar autoritățile fac eforturi pentru a găsi soluții de a exporta carne, în locul animalelor vii.
„Problema este colaterală pentru că odată ce apare această boală, din păcate exporturile de animale vii sunt blocate. Această măsură de export de animale vii poate fi însă înlocuită cu exporturile de carne, iar autoritățile veterinare fac eforturi ca în țările unde exportăm în viu, să încercăm să exportăm carne”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Mai mulți fermieri au solicitat sprijin autorităților pentru începerea vaccinării în ferme împotriva bolii limbii albastre, chiar dacă boala nu evoluează în ferme, însă vaccinurile nu se găsesc pe piața națională sau sunt foarte scumpe. Începerea vaccinării la nivel național ar bloca însă exporturile, inclusiv în zonele în care nu există focare.
Potrivit datelor ANSVSA din 4 septembrie, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347 în cele 12 județe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone. De asemenea, au fost înregistrate și 32 de animale moarte, respectiv bovine și ovine.
Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 63 de comune din județele Buzău, Vrancea, Argeș, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoșani și Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boală se ridică la 3.105.756.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS