13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaccinați copiii înainte de începerea școlii!

Vaccinați copiii înainte de începerea școlii!

Odată cu începerea grădinițelor și a școlii, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidenței bolilor infecțioase, extrem de contagioase și răspândite la intrarea copiilor în colectivitate.
Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniță trebuie să fi trecut printr-o serie de vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an.
Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la șase ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă și antipoliomielită.
Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria“ de către Cult Market Research. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului. Studiul Societății Române de Pediatrie mai arată că aproape 70% dintre mame își protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite.
Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluția de imunizare prin vaccinare nu se regăsește în schema națională de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii patru ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011, față de 2010. Pentru a preîntâmpina izbucnirea unor epidemii, Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de protejare a copiilor împotriva acestei boli. Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrice severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie.
Studiul Societății Române de Pediatrie arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Conform studiului, majoritatea copiilor afectați de varicelă au în jur de trei ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicații.
Printre țările care au inclus vaccinul varicelic în programele naționale de imunizare se află Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Coreea etc.
„Faptul că un vaccin, așa cum este cel împotriva varicelei, este opțional, nu înseamnă că acesta este mai puțin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinții nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să își protejeze copiii și mai bine“, a declat prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie.
În completarea gamei de vaccinuri din programul național de imunizare, părinții pot achiziționa vaccinuri cu care își pot proteja copilul și împotriva altor boli infecțioase care pot fi periculoase, precum: varicela (de la nouă luni), infecția cu rotavirus (între șase săptămâni și șase luni), împotriva bolilor pneumococice invazive și otitei medii pneumococice (două luni și cinci ani) sau împotriva hepatitei A (unu – cinci ani).
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS