16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOri pensionat anticipat, ori angajat

Ori pensionat anticipat, ori angajat

https://www.youtube.com/v/T4aoC3INwjw

Persoanele care s-au pensionat anticipat, dar care au mai lucrat fie și cu contract de muncă pe numai două ore sunt obligate să returneze banii din pensii către stat. Casa Județeană de Pensii Dolj le reține câte o treime din venituri în fiecare lună, până la recuperarea sumei totale plătite sub formă de pensie, pe durata cât pensionarii au încasat și pensia, dar au și lucrat.

Persoanele care se pensionează anticipat nu mai au voie să aibă și contracte de muncă. Dacă sunt descoperite că mai și lucrează, ei trebuie să returneze pensia încasată până la data la care optează pentru pensie sau pentru venitul salarial. Directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a precizat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege TV, că există multe persoane pensionate anticipat care trebuie să returneze către Casa Județeană de Pensii Dolj sumele de bani încasate pe perioada în care aveau încheiate și contracte de muncă, fie ele și part-time. „Trebuie menționat faptul că, odată ce te-ai înscris la pensie anticipată sau anticipată parțial, nu mai ai dreptul la nici un fel de alte venituri (de natură salarială – n.r.). În ultimul timp au apărut foarte multe cazuri în care s-au făcut debite pentru persoanele care au realizat venituri fiind pensionate anticipat. Probabil, când au semnat documentele de pensionare au semnat și faptul că nu au nici un fel de alte venituri salariale, dar probabil nu au citit foarte bine cererea pe care au semnat-o (…)“, a spus Licu. CJP Dolj le reține o treime din venituri acelor pensionari care au cerut să se pensioneze anticipat, dar care au încheiat contracte de muncă chiar și pentru două ore pe zi. Lor nu li s-au sistat pensiile, dar trebuie să opteze fie pentru pensia anticipată și doar cu asta să rămână până la vârsta la care ies definitiv la pensie, fie pentru contractul de muncă chiar și cu timp parțial, dar în acest caz li se sistează pensia anticipată, până la limita de vârstă. După ce ajung la limită de vârstă, oamenii pot să aibă ce contracte doresc și să presteze ce activități vor. De regulă, la CJP Dolj s-au întâmplat cazuri în care pensionarii anticipat mai lucraseră și pe la asociațiile de proprietari.
Dar cum sunt descoperiți cei care au și pensie anticipată sau anticipată parțial, însă mai desfășoară o activitate de natură salarială, în același timp? „Există un sistem prin care vin niște baze de date la nivel național, baze care sunt centralizate, probabil, la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice și de acolo ne vin aceste fișiere cu toate aceste posibile incompatibilități. Noi încercăm să nu le tăiem pensia din prima lună celor descoperiți. Prima dată se formează debitul, apoi se poartă o corespondență cu cei în cauză, prin care încercăm să aflăm ce vrea să facă fiecare în continuare: ori să lucreze, ori să rămână pensionar“, a precizat Daniela Licu, care a mai spus că Legea nr. 263/2010, adică actuala Lege a pensiilor, prevede toate aceste aspecte enumerate.

Cum scade penalizarea de la 45% la cei care cer pensionare anticipată

Persoanele care ies anticipat la pensie pot opta pentru acest lucru doar dacă mai au minimum cinci ani până la vârsta standard de pensionare și dacă au minimum 35 de ani lucrați. Dar astfel de persoane sunt penalizate cu 45% din valoarea pensiei reale, iar procentul de penalizare scade cu cât persoana are mai puțini ani până la pensia la limită de vârstă.
Directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, a precizat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv, că în ultima perioadă „toți cei care îndeplinesc condițiile pentru a ieși la pensie anticipat sau anticipat parțial optează pentru o astfel de pensionare anticipată, cu penalizare mai mică sau mai mare, pentru că această pensie le conferă și o asigurare de sănătate, dar și un venit minim garantat“. De asemenea, Daniela Licu a mai spus că persoanele care au cei 35 de ani vechime și care vor să se pensioneze anticipat pot să beneficieze de o penalizare mai mică, dacă au lucrat cu grupa a doua. Acei ani lucrați în grupa a doua li se adaugă la vechime, astfel că dacă au stagiu complet de cotizare și au documente care să ateste că au lucrat cu grupa a doua, atunci persoanele respective pot să iasă anticipat la pensie, fără penalizare.
Dacă anumite persoane beneficiază de pensie anticipată și apoi constată că este prea mare penalizarea și optează pentru a renunța la pensie, ca să se angajeze, atunci trebuie să știe că în momentul în care revin la pensie nu va mai fi luată în calcul ca și vechime perioada lucrată.

Tot mai mulți vor
să se pensioneze

Din cauza lipsei locurilor de muncă pentru cei înaintați în vârstă, dar și din alte motive, tot mai mulți oameni care mai au câțiva ani până la pensionarea la limită de vârstă intenționează să se pensioneze mai devreme, agățându-se de tot ce se poate, fie că este vorba de o grupă de muncă în condiții deosebite, fie de o pensionare anticipată, respectiv anticipată parțial. În oricare dintre cazuri, persoana care solicită pensionarea trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare și abia atunci poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare fie ca urmare a faptului că a avut o grupă de muncă, fie pentru a ieși la pensie cu maximum cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare (pensionare anticipată).
Emisiunea integrală poate fi urmărită pe internet, pe www.gds.ro sau pe www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS