17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGdS - pictată de un artist craiovean, profesor de artă în Anglia

GdS – pictată de un artist craiovean, profesor de artă în Anglia

\n

Valentin Boiangiu a plecat din Craiova în urmă cu 20 de ani. De atunci trăiește în Anglia. Este profesor universitar la Kirkless College, dar în fiecare vară se întoarce în țară pentru a-și petrece vacanța alături de părinți și prieteni. Indiferent unde se află, pictează. În Anglia pictează pe pânză, iar când revine în țară lucrează la proiecte inspirate din teme locale. În acest an a ales ca subiect central cotidianul regional Gazeta de Sud, a cărui machetă a tradus-o într-o pictură.

Un ziar este cumpărat, în general, pentru a se citi conținutul informativ. Artiștii plastici au însă și o altă viziune. Pur și simplu, îl privesc într-un mod ce nu poate fi perceput de toți cititorii. Prin prisma culorilor și a liniilor, fără text și fără imagini cu oameni. Modul în care este perceput un ziar de către un artist a fost pus pe hârtie de Valentin Boiangiu, care a redat în stilul propriu ediția din 24 iulie 2014. El a vrut ca opera sa să fie văzută și de redacție. „Fac un proiect folosind o icoană a mediei locale și m-am gândit că Gazeta de Sud este una dintre icoanele mediei locale din Craiova. Am încercat să mă uit la acest obiect care este Gazeta de Sud într-un mod mai diferit. Un ziar este ceva pe care îl cumperi ca să-l citești, nu neapărat să te uiți la el. Am vrut să neg conținutul de text și să ofer alternativa vizuală, care este o muncă destul de amănunțită de tehnoredactare, la care un cititor obișnuit nu s-ar uita de regulă. Și eu am încercat să-i dau această formă. Culorile sunt ale ziarului, eu doar l-am pictat. E o traducere a machetării. Asta este o pictură. Eu sunt artist vizual. Asta nu înseamnă că nu citesc, dar uitându-mă la acest ziar, are un aspect destul de proaspăt. Mă uit la el și mă relaxează“, a explicat în prima fază Valentin Boiangiu. Lucrarea a însemnat punerea unei pagini simple și subțiri peste paginile unei ediții. Folosind culori speciale, a refăcut imaginea, fără scris, și a transformat persoanele în forme geometrice. Și nu este o muncă ușoară. „O pagină îmi ia cam o jumătate de zi, cinci ore bune, și sunt 24 de pagini în timpul săptămânii. Mai am de lucru pentru că e muncă, fiind vorba de pictură. Dacă îl faci pe calculator e ușor. Eu l-am pictat și e foarte greu să reușești să redai culorile“, a explicat artistul. Întreaga activitate a derulat-o în atelierul său de la Dâlga, acolo unde și-a cumpărat o proprietate.

Îi sunt dragi proiectele care urmează

Valentin Boiangiu pictează de când se știe. În general, pictează pe pânză. Niciodată nu a pictat însă un ziar. Are foarte multe lucrări, mai ales în atelierele din Anglia. Cu toate acestea, nu este însă atașat de nici una. „Ca artist nu am pictat niciodată un ziar. Lucrez ceva cu totul diferit. Lucrez picturi pe pânză, mai mari, mai mici. Ultima dată am făcut un proiect inspirat din naturi moarte din secolul al XVII-lea din Olanda. Pictez de când eram mic. Nu am nici o operă de care să mă atașez. Am muncit la ele, le privesc, dar îmi este drag ce urmează, nu ce a trecut“, spune Valentin. Din lucrările sale nu a adus nici una în România. „Încerc în fiecare vară să fac un proiect din ceva local, îl produc cu material, cu subiecte de aici. Odată am făcut un proiect cu o femeie de etnie romă, îmbrăcată foarte frumos, și am printat-o pe pânză, pe care am intervenit cu vopsea, mama i-a brodat pânza. Este o lucrare destul de mare. Altă lucrare este cu poze găsite la Pașapoarte. Am găsit poze cu craioveni necunoscuți și le-am înrămat cu ramă foarte frumoasă, la Galeria de Arte”, a povestit Valentin.

Cum a făcut carieră
din hooby

Pictura nu este doar un hobby pentru Valentin Boiangiu. A reușit să facă și carieră. „Am plecat din 1993 în Anglia în niște circumstanțe onorabile și legale. Nu știam că o să mă duc la facultate. Am plecat cu o fată și după aia am făcut o expoziție pe acolo și a ieșit OK și galeristul m-a întrebat de ce nu fac studiile. În Craiova făcusem Electromecanică.  Și m-am gândit „chiar, de ce nu mă duc să-mi fac cursurile?“.
Chiar în orașul în care stăteam, în Bradford, se făcea cursul pregătitor, după care am făcut facultatea, apoi m-am mutat la Leeds Metropolitan, unde am făcut masterul, apoi am făcut Institutul Pedagogic, ca să pot să predau. Acum sunt artist plastic și profesor de artă și design în Anglia, la Kirkless College, în Dewsburry“, a povestit pictorul. Nu a predat niciodată în țară, decât prietenilor. „În România, am predat numai cu forța. Plătit și voit, nu. Încerc să îmi forțez prietenii să mă asculte“, spune Valentin zâmbind. La universitatea la care își desfășoară activitatea a avut însă elevi români și chiar din Craiova. „Majoritatea cursanților sunt englezi, dar acum câțiva ani am făcut o excursie de marketing la Liceul de Arte din Craiova și au fost 15 tineri care au făcut facultatea acolo. Jumătate au rămas acolo și lucrează. Sunt plătiți bine“, spune artistul.

Își dorește un centru de artă contemporană în Craiova

În ceea ce privește viitorul său, Valentin Boiangiu nu s-a gândit încă dacă va reveni sau nu în țară. Mai are multe proiecte de realizat. „Sunt încă tânăr, am o viață înainte. Mă mut la Moscova. Mă duc în Anglia și peste două luni plec la Moscova, am obținut un post bun la o școală  dotată excepțional“, a subliniat Valentin Boiangiu. Se gândește însă că și în Craiova ar fi multe lucruri de făcut. „Aș vrea să contribui la crearea unui centru de artă contemporană în Craiova, în care să opereze artiști tineri cu energie, un loc în care să fie și ateliere, și spații de expoziții. Sunt multe locuri goale în Craiova, în care nu se face nimic. Dar asta e o ambiție de mai lungă durată, nu se poate face în două luni. Și implică mai multe persoane. Nu pot să fac de unul singur și e nevoie și de bani“, spune artistul. Până va reuși să pună în aplicare și acest proiect local, Valentin Boiangiu se bucură de ultimele zile de vacanță din această vară și se pregătește să revină în Anglia pentru a-și continua activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS