17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolițiștii se războiesc virtual cu agenții de la Locală

Polițiștii se războiesc virtual cu agenții de la Locală

\n

Mai mulți agenți și ofițeri din cadrul Poliției Române promovează un proiect de lege prin care încearcă schimbarea denumirii Poliției Locale în Garda Publică, agenții de la Locală urmând să se numească din nou gardieni publici. Inițiativa i-a scos din sărite pe agenții de la Polițiile Locale, care sunt acuzați că au copiat uniformele și inscripțiile de pe mașinile polițiștilor și nu fac altceva decât să alerge „traficantele de pătrunjel“.

Ideea schimbării denumirii Poliției Locale a luat naștere pe forumul polițiștilor (www.politisti.ro) în februarie 2013, după ce oamenii legii au semnalat mai multe situații în care agenții de la Locală le copiaseră uniformele și inscripțiile de pe mașini. Pasul următor a fost inițierea unei petiții online care a încins spiritele între agenții de la locală și polițiști.
Petiția polițiștilor a strâns până acum 3.301 semnături, dar și 2.263 de comentarii în care cele două categorii de polițiști se „bălăcăresc“ reciproc.
În ziua în care a apărut petiția polițiștilor pe internet, pe 6 martie 2013, o persoană i-a provocat încă de la primul comentariu pe polițiști. „Numai niște frustrați pot solicita așa ceva! Neîmpliniți emoțional“, a scris un ins care s-a semnat „aleen“.
Discuția dintre agenții de la Locală și polițiști a degenerat rapid, iar cele două tabere au ajuns să se jignească reciproc.
„Cel care a inițiat această petiție are școală cât tot neamul tău de analfabeți. Bine că nu v-au dat în loc de uniforme halate albe, că altfel începeați să vă credeți doctori și, cine știe, poate operați și pe creier. Pune mâna pe carte, agramatule, că ucizi limba română“, a sărit un polițist.
Geo a încercat să le ia apărarea polițiștilor locali, însă nu a reușit decât să le dea apă la moară polițiștilor: „Fără liceu terminat nu există nici un polițist local. Mai mult, unii au și câte trei-patru ani de facultate cu licență și master, mai nou și specializări la școlile MAI, la fel ca și Poliția Națională“, a spus Geo. I-a tăiat-o însă scurt un anume „perversul“, care le-a reproșat polițiștilor de la Locală că nu știu nici măcar să întocmească un proces-verbal.
Se bagă în vorbă și polițistul comunitar Gogu, care reușește să pună paie pe foc. „Care școală militară? Trei luni la Câmpina sau doi ani de școală de poliție? Peste 50% din polițiștii naționali sunt din sursă externă, cu școală mai puțină decât cei de la Locală, așa că mai lăsați cu atâtea studii“, susține Gogu.
Un ofițer de poliție, Cristi pe numele său, îi răspunde de la obraz și susține că nu se poate face comparație între polițiștii locali și polițiști în privința pregătirii. „Prietene, hai să nu vorbim de pregătire, da! Nu te apuca să faci tu comparații aberante între pregătirea unui polițist și a unui comunitar. Chiar dacă a făcut trei luni de Școală de Poliție, a făcut trei luni de carte și pregătire. Vrei să ne comparăm în studii? Eu vin cu patru ani de Liceu Militar de Poliție, patru ani de Academie de Poliție, doi ani Masterat în drept penal și șase luni pregătire la Academia FBI de la Quantico, Virginia. Tu cu ce poți să ieși în față? Cu trei luni de pază la panseluțe prin parcuri și un bac luat cu relațiile primarului tău?“, spune înfuriat Cristi.

Unii cu pătrunjelul, alții cu șpaga

După studiile polițiștilor, discuția alunecă ușor spre „alintări“ și porecle, agenții de la locală fiind catalogați drept „pândari“ și „citroeni“, iar polițiștii cam… șpăgari.
Astfel, un anume Costi ține să le spună polițiștilor că au mai multe probleme și că este posibil ca o parte dintre ei să fie absorbită de Poliția Locală. „Nu sunteți o elită, aveți o mare problemă cu alcoolul, atitudinea, viteza cu care vă prezentați la cazuri când sunteți solicitați și, mai nou, vă violați și colegele. Formarea băieților ăstora (polițiști locali – n.r.) se face tot la MAI. Oricum, am înțeles că, în curând, Ordinea Publică și Rutiera o să facă parte din Poliția Locală, așa că ai grijă ce atitudine ai, că totuși te vei duce la ei acasă!“, susține Costi.
În discuția deja aprinsă intervine și Mihai, care le amintește polițiștilor că sunt șpăgari.
„Când sunteți chemați la spețe, nu știți cum să v-o pasați de la unul la altul sau să o aruncați în cârca «comunitarilor». Câți dintre cei care ați postat pe net ați pus botul? Câți ați luat șpagă, băi șpăgarilor? Nu vă mai satură Dumnezeu! În fiecare zi auzi la știri de Garcea ca voi care au pus botul pentru un milion (100 de lei – n.r.). Nu vă e, mă, rușine?“, întreabă Mihai.
Mai jos, și Cristi le spune polițiștilor că se urcă băuți la volan, dar și că „poliția națională“ va trece la Poliția Locală. „Poliția Locală a fost înființată conform normelor europene și în curând poliția națională va trece la Poliția Locală, pentru că așa cere UE. Poliția locală își face treaba mult mai bine ca poliția națională, unde mulți sunt infractori nu polițiști. Conduc mașinile instituției băuți și fără permis și exemplele pot continua!“, le bate Cristi obrazul polițiștilor.
Comentariul lui Cristi îl înfurie pe Leonidas, care îi atrage atenția că în România nu există poliție națională. „Habar nu ai pe ce lume trăiești! Ar trebui să cunoști că în România există doar o singură poliție – Poliția Română, tolomacule, nu poliția națională!… Ați furat pur și simplu uniforma și tehnica Poliției Române! Sunteți niște ilegitimi care își încalcă grav atribuțiile!“, spune Leonidas.
Florin, alt polițist, vine cu un exemplu despre modul de acțiune al agenților locali. „Un polițist comunitar (gardian) vede o biată femeie bătrână care încearcă să vândă și ea câteva fire de pătrunjel, la intrarea într-o piață. Râzând, face proces-verbal, cu amenda maximă. De ce maximă? Bătrâna a îndrăznit să-i spună că nu-i ajunge pensia nici să mănânce, dar mai ales să plătească amenda. Alt exemplu, de asemenea, real: două persoane în stare de ebrietate fac scandal. Ce va face echipa formată din doi gardieni în această situație? Vă spun eu, sună la 112!“, susține Florin.
În continuare, Cristi, alt polițist, îl susține pe colegul său. „Dacă nu vreți atât de mult să fiți confundați cu noi de ce vă ardeți atât când vine vorba de această inițiativă legislativă? Vă veți numi Garda Locală și veți avea tot timpul din lume să demonstrați că sunteți miezul din Fanta și gaura de la covrig. Denumirea de polițiști nu o meritați, sunteți doar niște paznici cu bacul luat la 40 de ani, care cred că munca de poliție constă în a-ți plimba fizicul pe stradă și a alerga traficantele de pătrunjel prin piață“, spune Cristi.

Scandalul continuă…

În scurt timp, un individ care se semnează „frustrare“ îl „deconspiră“ pe polițistul care a avut inițiativa de modificare a Legii Poliției Locale.
„Un milițian frustrat a avut într-o zi o idee genială. Să facă copy-paste la o inițiațivă legislativă de prin 2010 a parlamentarului Silviu Prigoană, mediatizată la vremea respectivă. Evident, s-au găsit destui schizofrenici care să adere la ea. Păi, dacă un parlamentar aflat la vremea respectivă în partidul la guvernare nu a reușit, credeți că voi aveți șanse?“, susține domnul „frustrare“.
La un moment dat, se bagă în discuție un agent local, care semnează ba Ion, ba Nelu, însă face mai mult rău decât bine, pentru că „faultează grav limba română“, după cum îi atrage imediat atenția un polițist.
„Când polițiști naționali se împușcă sau sânt pă mână cu hoți, când șefi lor abuzează sexsual subalternele, nu trece zi să nu vedem zeci de cazuri de corupție cu polițiști naționali. O mână de proști încearcă să schimbe legea. Poliție Locală este în toată comunitatea europeană. Vă este frică că treceți la Locală. Poliția Locală va luat toate atribuțiunile. Sânteți în unbră fraților, puneți mâna pe muncă și lăsați șpaga. Lăsați Poliția Locală să-și facă treaba!“, spune Ion. Intervine Mihai, probabil un polițist, care îl apostrofează pe bună dreptate pe Ion: „Nu te supăra, o să-ţi dau roşu pentru că faultezi grav limba română. Eşti comunitar, nu?“, încheie Mihai.
În continuare, Laurențiu, un agent de la o poliție locală, vine cu o explicație care îi lasă mască pe polițiști: uniformele sunt asemănătoare pentru că sunt… produse de aceeași croitorie! „Este directivă europeană descentralizarea. Nu am inventat-o noi. Nu este vorba de confuzie. Nici nu ne onorează! Se lucrează doar în limita competențelor fiecăruia. Uniformele, mă refer la acelea purtate de agenții de dirijare, sunt relativ asemănătoare deoarece au același scop, adică să fie vizibile pe timp de zi și de noapte. Și din cauza faptului că sunt produse de către aceeași croitorie“, argumentează Laurențiu.

Și unii, și alții sunt luați la rost de cetățeni

În discuția dintre cele două categorii de polițiști s-au amestecat și câțiva cetățeni care îi „urechează“ pe funcționarii plătiți din banii lor. Unul dintre ei, Gogu, suține că toți sunt o apă și un pământ: „Nu e nici o diferență majoră ca mentalitate și pregătire între polițiști și polițiștii comunitari. La fel de aroganți, la fel de lipsiți de cultură, la fel de corupți, la fel de slinoși. Domnilor polițiști, faceți petiții pentru cum să se schimbe legea să apărați cetățeanul român, nu interesele voastre ce coincid cu ale infractorilor. Sunteți niște infractori în uniformă, atât!“.
Gogu este susținut de alt cetățean, care spune că polițiștii ar trebui să se ocupe de lucruri mult mai importante. „De ce nu inițiați un proiect să reduceți, de exemplu, amenzile auto? De ce vorbiți cu greață când cetățeanul vă întreabă ceva și dintr-o dată răgușiţi de parcă vreți să păreți mai autoritari? De ce vă credeți mai presus ca alții când, de fapt, sunteți cu toții cap de cretă?“, se întreabă un cetățean.
Mai jos, Zuzu se declară șocat de disputa dintre polițiști. „Rămân șocat la comentariile de mai sus. Bă, oameni buni, eu, cetățean al României, vă plătesc din banii mei. Voi, acești purtători de caschetă, puneți mâna și lucrați, nu vă mai dați mari purtători de inteligență!“, încheie Zuzu.

La Craiova e „pace“

Întrebați despre această situație, atât polițiștii din cadrul IPJ Dolj, cât și conducerea Poliției Locale Craiova au explicat că, la nivelul municipiului Craiova, cele două categorii de polițiști colaborează foarte bine. „IPJ Dolj are o colaborare excelentă cu Poliția Locală. Echipaje mixte formate din polițiști rutieri și agenți din cadrul Poliției Locale acționează zilnic în zona centrală și în zonele aglomerate, iar patrulele Poliţiei Locale se coordonează permanent cu echipajele secțiilor de poliție din Craiova pentru menținerea ordinii publice. În ceea ce privește acest proiect de modificare a Legii nr. 155/2010 a Poliției Locale, vă comunicăm faptul că acesta nu a fost transmis spre dezbatere publică instituției noastre, motiv pentru care nu putem exprima un punct de vedere“, au transmis reprezentanții IPJ Dolj.
De partea cealaltă, conducerea Poliției Locale Craiova spune că această instituție a fost înființată prin lege și nu există nici o confuzie între agenții Poliției Române și cei ai Poliției Locale.
Poliția Locală a fost înființată prin Legea nr. 155/2010, lege în care se menționează concret competențele polițiștilor locali și domeniile de activitate, și funcționează în baza HG nr. 1332/2010, care stabilește atribuțiile polițiștilor locali, cât și echipamentul și dotarea necesară pentru aceștia. „Prin urmare, nu pot exista confuzii între agenții ce activează în cadrul Poliției Române și polițiștii din cadrul Poliției Locale, fiecare structură acționând în limitele cadrului legislativ ce reglementează competențele și atribuțiile specifice“, spun reprezentanții Poliției Locale Craiova.
„Poliția Locală nu exercită atribuții doar în ceea ce privește paza bunurilor și ordinea publică (așa cum se înțelege din textul petiției), ci exercită atribuțiile și în domeniile: circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială, evidența persoanelor, alte domenii stabilite prin lege, desfășurându-și activitatea în interesul comunității locale, exclusiv pe baza și în executarea legii, precum și a actelor autorității deliberative și ale celei executive ale administrației publice locale, atribuții ce nu pot fi conferite unui gardian public. Precizăm faptul că, la nivelul municipiului Craiova, între Poliția Locală și Inspectoratul Județean de Poliție Dolj au existat întotdeauna relații de colaborare și cooperare, executând în comun numeroase misiuni specifice și acordându-și sprijin reciproc, raportat la competențele conferite de lege. Față de toate aceste aspecte, considerăm că Legea nr. 155/2010 a Poliției Locale stabilește în mod cert atribuțiile și competențele polițistului local, iar autorul (care nu și-a făcut public numele) petiției online nu a adus argumente concrete care să-i susțină afirmațiile“, a precizat, pentru GdS, Octavian Mateescu, directorul executiv al Poliței Locale Craiova.

O uniformă în lege, alta pe stradă

Potrivit HG nr. 1.332/2010, șepcile agenților de la locală sunt negre, cu o bandă de culoare gri și țesută cu frunze de stejar. Cozorocul șepcilor este negru, iar deasupra lui se găsește un șnur dublu de culoare meagră. Cu toate acestea, agenții de la Poliția Locală din mai multe localități folosesc șepci albe și cu cozoroc alb, asemănătoare cu cele ale polițiștilor serviciilor rutiere. De asemenea, în același HG se precizează că agenții de la locală au cămăși de culoare bleu, însă unii și-au „tras“ cămăși bleu cu partea de sus albă, exact ca a polițiștilor de la Rutieră, lucru care îi scoate din sărite pe agenții și ofițerii Poliției Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS