12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de copii din Bănie nu au loc la creșă

Sute de copii din Bănie nu au loc la creșă

Veşti proaste pentru părinţii care doresc să îşi înscrie micuţii la creşă. Peste 200 de copii din Craiova sunt pe lista de aşteptare pentru un loc la creşă, iar în acest moment nu se mai primesc cereri de înscriere. În prezent, funcţionează doar nouă creşe, cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri, care se confruntă cu un deficit mare de personal.

Odată cu finalizarea concediului de creştere a copilului, mulţi părinţi nu au cu cine-şi lăsa copilul acasă. Tocmai din acest motiv, soluţia ideală pentru mulţi dintre ei ar fi înscrierea copilului la creşă. Problema este însă că numărul acestora este insuficient. În perioada 1989-2007, numărul creşelor din Craiova s-a înjumătăţit. Au rămas funcţionale doar nouă din ele, dintre care trei sunt cu program prelungit, săptămânal. „Avem o capacitate de 337 de locuri şi 538 de cereri. Cel mai mare număr de înscrieri îl înregistrăm la Creşa nr. 2 din cartierul Brazda lui Novac. Numărul mare de cereri se menţine în ultimii ani, iar soluţia ideală ar fi înfiinţarea de noi creşe, mai ales în cartierele mari în care s-au născut mai mulţi copii în ultimii ani. Se încearcă în acest moment soluţii pentru înfiinţarea de noi creşe“, a precizat economista Anca Ilie, director general la Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe, din cadrul Primăriei Craiova.

Ar fi nevoie de creşe în 1 Mai, Rovine, Severinului

În urmă cu doi ani, reprezentanţii Serviciului Creşe au cerut chiar o situaţie Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, pentru a afla numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între zero şi trei ani. În urma centralizării, a rezultat faptul că un număr mare de copii, la categoria de vârstă amintită, locuiesc în cartierul 1 Mai, Severinului, zona Rocadă, Rovine, Craioviţa Nouă. Grav este faptul că în unele cartiere nu mai este nici măcar o creşă, ci doar grădiniţe, iar în centrul Craiovei există o singură unitate de profil.

Este nevoie de educatori puericultori, asistente şi infirmiere

Trei dintre creşele craiovene primesc copii la program săptămânal și îşi deschid porţile în fiecare luni dimineaţă, la ora 6.00, şi le închid vineri, la ora 18.00. Acestea sunt ocupate la capacitate maximă, având înscrişi 128 de copii. „În ciuda numărului mare de copii pe care îi avem înscrişi, ne confruntăm cu deficit de personal. Avem doar 41 de angajaţi, care lucrează în trei ture. Pentru a funcţiona în condiţii optime, ar fi urgent nevoie să angajăm cel puţin 12 persoane, în special asistente şi infirmiere. În plus, la nici una dintre aceste creşe nu avem educatori puericultori cu atribuții în realizarea activităţii de îngrijire şi de stimulare psihomotorie a copiilor în vederea creşterii gradului de independenţă“, a adăugat Anca Ilie. Fiecare creșă ar avea nevoie de psihologi, metodişti din partea inspectoratelor școlare. În acest moment însă, de copiii înscrişi la creşă se ocupă asistenţii medicali şi infirmierele care îi schimbă pe micuţi, le dau să mănânce, îi culcă, se joacă cu aceştia, iar pe timpul nopţii le stau alături.

Creşele din cartierele Lăpuş şi Craioviţa şi-au reluat deja activitatea

Taxa de creşă nu s-a mărit de câţiva ani, este doar șase lei pe zi, bani din care micuților li se asigură trei mese şi două gustări. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Creşe, igienizările au fost deja făcute, iar o parte din creşe şi-au deschis deja porţile. „În multe din cazuri, igienizările anuale au fost efectuate cu personalul propriu. Creşele din cartierele Lăpuş şi Craioviţa şi-au reluat deja activitatea, în zilele următoare vor începe activitatea altele, urmând ca până pe 15 septembrie să fie pregătite toate pentru micuţii înscrişi“, a spus Anca Ilie, director general la Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS