10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii de la „Noricel“, scoşi basma curată

Angajaţii de la „Noricel“, scoşi basma curată

Salariul diminuat cu 10%. Aceasta este pedeapsa primită de infirmiera de la Centrul pentru copilul cu handicap „Noricel“ din Craiova, acuzată că ar fi lovit un copil cu autism. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj au decis să angajeze încă opt infirmiere doar în acest centru, fără a acoperi însă în totalitate nevoile instituţiei. Concluzia anchetei: centrul respectă standardele şi procedurile impuse de lege…

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au luat o decizie în cazul agresiunilor sesizate că ar fi avut loc la Centrul de recuperare și reabilitare pentru copilul cu handicap „Noricel“ din Craiova. Paula Moldoveanu a venit la sediul redacţiei Gazeta de Sud să povestească faptul că unii minori cu dizabilităţi sunt supuși unui tratament neadecvat de către infirmierele acestui centru. Impresionată de relele tratamente de care aveau parte unii copii de la „Noricel“, după doar patru ore de lucru, în prima zi de serviciu, femeia și-a înaintat demisia. Întreaga poveste aţi citit-o pentru prima dată în Gazeta de Sud, în ediția din 29 iulie, în articolul „Acuzaţii de violenţă la Centrul «Noricel» din Craiova“ (http://www.gds.ro/Subiectul%20Zilei/2014-07-29/Acuzatii+de+violenta++la+Centrul+%E2%80%9ENoricel%E2%80%9C+din+Craiova&hl=noricel&tip=toate). Timp de aproape trei săptămâni, o comisie de disciplină a verificat datele sesizate din punct de vedere disciplinar, iar altă comisie a verificat dacă sunt respectate standardele minime obligatorii, modul în care sunt trataţi copiii internaţi în centru. „Fiind vorba de acuzaţii grave legate de un copil cu dizabilităţi, a fost nevoie de o anchetă amănunţită. Primul pas a fost obţinerea certificatului medico-legal pentru copilul agresat. Aşa cum am mai precizat deja, conform expertizei medicale, copilul a prezentat «excoriaţie cervicală dreaptă, echimoze de 8/1 cm pe braţul drept», posibilă autoagresivitate, fără să necesite îngrijiri medicale. Am luat declaraţii fiecărui angajat, inclusiv infirmierei acuzate, dar şi familiei copilului. Din păcate, imaginile înregistrate de camerele de vederi nu au fost concludente, deoarece acţiunea s-a petrecut în interiorul unui foişor. Infirmiera acuzată a susţinut faptul că a folosit forţa ca mod de autoapărare. Noi nu tolerăm acte de violenţă, însă se pare că în cazul de faţă a fost fără intenţie, doar din dorinţa să îl liniștească pe copil, ţinându-l practic de braţ. Având în vedere că cele declarate de infirmieră au fost susţinute şi de ceilalţi angajaţi ai centrului, s-a luat decizia să îi fie diminuat salariul cu 10% pe o perioadă de două luni“, a precizat Florin Stancu, director la DGASPC Dolj.
Reprezentanţii DGASPC Dolj susţin că, cel puţin o dată pe lună, se încearcă relaţionarea părinţilor cu toţi copiii aflaţi în centrele de plasament şi că niciodată nu au fost sesizate aspecte negative. Minorul despre care Paula Moldoveanu a povestit că ar fi fost agresat fără pic de milă este un copil cu handicap, autist, care nu vorbește.

„Sistemul nu permite internarea copiilor
în centre pe tipuri
de dizabilităţi“

În ceea ce priveşte condiţiile de hrană şi cazare oferite copiilor din Centrul „Noricel“, reprezentanţii DGASPC Dolj susţin că, în urma anchetei demarate, rezultă faptul că sunt respectate standardele minime şi procedurile obligatorii. Deşi Paula Moldoveanu susţinea că beneficiarii centrului primiseră în acea zi, mămăligă cu iaurt, cartofi fierţi cu o bucată de pâine şi un cub mic de carne, conducerea Direcţiei declară că există comisii care verifică săptămânal fiecare centru pentru a vedea modul în care este făcută aprovizionarea, dar şi prepararea hranei celor internaţi după reţetare cu un anumit aport caloric specific vârstei sau afecţiunii medicale. În prezent, se încearcă şi acoperirea deficitului de personal al Centrului „Noricel“. „În ultimii cinci ani, toate posturile vacante au fost blocate, motiv pentru care nu s-au putut face angajări, deşi numărul copiilor intraţi în sistem a crescut odată cu înmulţirea cazurilor de abandon. Problema de personal în centre de plasament pentru copii cu dizabilităţi sau în cele destinate vârstnicilor poate avea repercusiuni grave cu atât mai mult cu cât sistemul nu permite internarea copiilor în centre pe tipuri de dizabilităţi“, a adăugat Florin Stancu.

„Am mai avea nevoie să suplimentăm posturile cu cel puţin 30%“

Centrul „Noricel“ avea o capacitate de 18 locuri, însă prin extindere a ajuns la 36 de locuri. Pentru a face faţă numărului mare de beneficiari, s-a dispus închiderea temporară a Centrului „Katarina“. Copiii au fost mutaţi în alte locaţii, iar personalul, mai precis cei şase angajaţi, aduşi ca detaşaţi la „Noricel“. „Încercăm, pe cât posibil, să acoperim şi deficitul de personal din acest centru. Luni, 18 august, a avut loc proba scrisă pentru concursul de infirmiere la care s-au înscris 31 de persoane. Plănuiam să angajăm cinci persoane exclusiv pentru Centrul «Noricel» şi alte trei pe care să le repartizăm în alte centre. Am luat însă decizia ca toate cele opt persoane angajate să fie direcţionate la «Noricel». Miercuri, 20 august, va avea loc interviul. Problema personalului se rezolvă dacă ne referim la standardele de cost, dar nu şi la nevoile reale ale centrului. Am mai avea nevoie să suplimentăm posturile cu cel puţin 30%“, a adăugat Florin Stancu.
De la 1 septembrie, Centrul de Urgenţă pentru Copilul Abuzat „Katarina“ îşi va relua activitatea, iar cei şase angajaţi detaşaţi la „Noricel“ se vor întoarce în locul în care au fost angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS