17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemimaratonist la 81 de ani

Semimaratonist la 81 de ani

\n

Maratonul Recunoştinţei de la Târgu Jiu a reunit ieri la start zeci de competitori amatori şi profesionişti. Competiția „Maratonul Recunoștinței“ s-a aflat la cea de-a patra ediţie şi a început la ora 7.30. Startul a fost dat de campioana olimpică de la Beijing, gorjeanca din comuna Turburea, Constantina Diţă Tomescu. Competiţia s-a constituit într-un moment de recunoştinţă pentru Armata Română, recunoştinţă pentru sculptorul Constantin Brâncuşi şi pentru Constantina Diţă, campioană olimpică în proba de maraton la Olimpiada de la Beijing 2008. În ziua de 17 august s-au împlinit șase ani de la marea victorie la maraton, obţinută de Constantina Diţă la Beijing, 17 august fiind şi Ziua Maratonistului din România. Interesant este că exact la ora 7.30, ora de start a cursei, campioana olimpică trecea linia de sosire pe stadionul olimpic din Beijing şi primea medalia de aur pentru cea mai grea probă din atletism. Performanţa respectivă a adus-o în Cartea Recordurilor, având în vedere vârsta la care a câştigat medalia de aur la maratonul olimpic, respectiv peste 38 de ani.

Fericită să se întoarcă acasă

Constantina Diţă a venit în Parcul Central din Târgu Jiu, alături de Ilie Roşu, organizatorul Maratonului Recunoştinţei. Competiţia a fost organizată în ultimii ani, în diferite localităţi din România. Municipiul Târgu Jiu a fost ales de Constantina Diţă, care a dorit să vină în oraşul în care a făcut primii paşi în lumea atletismului. „A fost un moment de mare bucurie şi satisfacţie că am venit la Târgu Jiu pentru a fi alături de organizatori şi de gorjeni. Nu ai cum să nu te bucuri când vezi că există oameni care fac astfel de acţiuni şi performanţa mea de la Beijing a fost apreciată şi este sărbătorită an de an. Chiar dacă acum locuiesc în SUA, vin de fiecare dată acasă, pentru a fi alături de oamenii din sport. Am şi acum o ofertă din partea Federaţiei de Atletism pentru a lucra pentru România şi mă bucură acest lucru. În ceea ce priveşte Maratonul Recunoştinţei, eu sper ca autorităţile locale şi judeţene să perpetueze an de an această competiţie, la care voi participa cu plăcere. E bine ca lumea să facă sport, chiar dacă la nivel de amatori. E bine să alergi, indiferent de vârstă. La Târgu Jiu avem operele lui Brâncuşi şi le putem promova în acest fel“, a spus Constantina Diţă.

A alergat 21 km

La startul Maratonului Recunoştinţei s-a aflat şi Gheorghe Mosion, în vârstă de 81 de ani, din Arad. După ce a luat startul în proba de semimaraton de la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Straoane, judeţul Vrancea, Gheorghe Mosion a sosit la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu, unde a alergat în proba de semimarator. El a alergat 21 de kilometri în onoarea Armatei Române, pentru Brâncuşi şi pentru Constantina Diţă, campioana olimpică de la Beijing. „Nu oricine aleargă la vârsta de 81 de ani 21 de kilometri! Povestea lui poate fi oricând cel mai bun medicament pentru români. A fost bolnav de plâmâni, dar şi-a depăşit boala prin sport. Nu a fost niciodată căsătorit şi sportul l-a ajutat să ajungă la această vârstă. A dorit neapărat să fie prezent la Târgu Jiu, mai ales că acest concurs a coincis cu sărbătorirea Constantinei Diţă. Aceşti sportivi deosebiţi creează emulaţie în jurul lor şi sunt modele pentru tineri şi pentru oricine“, a declarat Ilie Roşu, organizatorul Maratonului de la Târgu Jiu, la care a fost prezent şi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS