14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConferință ştiințifică 2015 - „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial UNESCO

Conferință ştiințifică 2015 – „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial UNESCO

Autorităţile din Târgu Jiu au organizat sâmbătă şi duminică o serie de manifestări dedicate includerii în 2015 a  Ansamblului „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial al UNESCO. A fost reconstituită astfel atmosfera din Târgu Jiul de altădată, pe baza imaginilor surprinse pe film de Brâncuși în perioda în care a lucrat la edificarea ansamblului și a locuit în Casa Gănescu (pe atunci, aparținând familiei Bălănescu). Târgul de săptămână sau piața de produse se desfășura între primărie (acum sediul Palatului Administrativ), Casa Gănescu și Biserica „Sfinții Voievozi“. Potrivit obiceiului, aici găseai întotdeauna și un taraf de lăutari, pe a cărui muzică târgoveții încingeau câte o horă. De asemenea, a fost dezvelită o placă informativă pe fosta boiangerie a lui Ion Mosculescu din strada Victoria (în prezent, simigeria de lângă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“). Aici a lucrat Constantin Brâncuşi, ca ucenic, în anul 1887.  

Conferinţă ştiinţifică

Tot cu acest prilej a avut loc un concert de muzică populară susținut de tarafuri gorjenești şi un concert de jazz al trupei Mike Godoroja, ambele pe esplanada „Victoria“. Ieri a fost programată la Centrul de Artă „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu conferinţa științifică sub genericul 2015 – „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial UNESCO.
A mai fost vernisată o expoziție, având loc şi lansări de carte şi de reviste. „După cum se știe, această recunoaștere va contribui la obținerea unei protecții speciale a ansamblului, cu sprijinul comunității internaționale. Astfel, ansamblul sculptural de la Târgu Jiu va intra pe lista marilor obiective culturale ale lumii, alături de cele ale Greciei antice, monumente romane, vechile centre istorice din Cehia, Croația, Elveția, Franța, Germania, celelalte creații ale umanității cu caracter unic și de mare valoare. Această recunoaştere va contribui în mare măsură şi la creşterea importanţei ansamblului din punct de vedere al rolului său turistic, fiind știut faptul că orice obiectiv înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO capătă noi valenţe turistice şi are ca rezultat automat includerea sa în circuitul internaţional ca element de patrimoniu turistic cu valoare deosebită“, a precizat Doru Strâmbulescu, şeful Centrului „Constantin Brâncuşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS