25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: Liderul de sindicat de la Porţile de Fier, dat afară din Hidroelectrica

Mehedinţi: Liderul de sindicat de la Porţile de Fier, dat afară din Hidroelectrica

Vicepreşedintele Federaţiei Univers şi liderul de sindicat de la Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a fost dat afară din Hidroelectrica prin desfacerea contractului de muncă disciplinar. În opinia acestuia, se încearcă în acest fel îndepărtarea unui sindicalist incomod, care a avut curajul să dezvăluie o serie de nereguli care se petrec în Hidroelectrica.

Liderul de sindicat de la Porţile de Fier este cunoscut pentru conflictul deschis pe care îl are de mai multă vreme cu Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar de la Hidroelectrica. „De ce? Pentru că am vorbit ce nu trebuie. De ce? Pentru că am atras atenţia asupra corupţiei din sistemul energetic, cu precădere, în Hidroelectrica. A fost o chestie foarte simplă, în doi paşi, eu cu Remus Borza, în care la dispoziţia acestuia, am fost cercetat disciplinar pentru o falsă abatere disciplinară, fapt dovedit chiar de martorii administraţiei, am fost sancţionat abuziv. La două luni după, a urmat desfacerea contractului de muncă”, a spus ieri Cristinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă la Turnu Severin.

„Un asemenea abuz este fără precedent în România”

„Mi s-a adus la cunoştinţă că din cauza absenţelor nemotivate sunt disponibilizat. Care absenţe nemotivate, nu ştiu? Pentru că remarcând ce urma să se întâmple îmi suspendasem şi anunţasem oficial societatea, prin adresa Sindicatului Porţile de Fier că am contractul de muncă suspendat de drept, conform Codului Muncii, pentru că sunt salarizat de Sindicatul Porţile de Fier. Orice novice, orice habarnist în domeniu, un individ care trebuie să ştie doar să citească, nu să şi înţeleagă vede foarte clar, că în Codul Muncii scrie negru pe alb că în situaţia în care eşti salarizat de către Sindicat, contractul tău individual de muncă se suspendă de drept, nu trebuie să se întâmple nimic. Un asemenea abuz este fără precedent în România”, mai spune Cristinel Popescu.

Cazul lui Cristinel Popescu nu este singular la Porţile de Fier, un alt sindicalist având aceeaşi sortă. „Tot în această perioadă, un coleg de-al meu, lider de sindicat şi el, Liviu Avram, doar pentru faptul că a fost suspectat de colegi din Sucursala Porţile de Fier că a făcut nişte poze care urmau să ajungă la dumneavoastră (n.r. presă), despre cum plouă torenţial în Hidrocentrala Porţile de Fier şi cum este strânsă apa în tomberoane şi se vor cheltui foarte mulţi bani pe umbrele ca să nu mai plouă în centrală, a fost cercetat indisciplinar şi din prima i s-a desfăcut contractul individual de muncă”, a mai declarat Cristinel Popescu.

Totodată, liderul Sindicatului „Porţile de Fier” de la Hidroserv Turnu Severin, Cristinel Popescu, a atras atenţia asupra pericolului care există la Hidrocentrala Porţile de Fier I din cauza neefectuării lucrărilor de mentenanţă la hidroagregate. În opinia sindicalistului, insolvenţa Hidroelectrica a avut un efect distrugător asupra filialelor Hidroserv pentru că programul de mentenanţă a fost redus la mai puţin de un sfert din valoarea normală. Cristinel Popescu spune că peste 60 la sută din instalaţiile Hidroelectrica nu au fost supuse programului de mentenanţă, prin această decizie punându-se în pericol însăşi funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor hidroenergetice cu implicaţii majore asupra siguranţei Sistemului Hidroenergetic Naţional. Recent, Cristinel Popescu a acuzat conducerea Hidroelectrica de faptul că a alocat o sută de mii de euro pentru organizarea Trofeului Energeticianului, în condiţiile în care compania se află în insolvenţă şi sunt tăiate fondurile pentru reparaţii şi investiţii, transmite Adevarul.
El a arătat că în condiţiile în care s-au alocat sume importante de bani pentru Trofeul Energeticianului, o turbină din cadrul Hidrocentralei Porţile de Fier a intrat în avarie din cauza ploilor care s-au infiltrat pe dulapurile de protecţie, deşi instalaţia fusese recent retehnologizată. După ce a făcut declaraţii în presă privind retehnologizarea de la Porţile de Fier I şi a prezentat şi câteva fotografii care arătau cum plouă în centrală, conducerea sucursalei i-a interzis accesul în SH Porţile de Fier, cu toate că acolo îşi desfăşura activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS