21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMeşterii populari se simt la Târgu Jiu ca acasă

Meşterii populari se simt la Târgu Jiu ca acasă

\n

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România şi-a deschis ieri porţile în oraşul lui Brâncuşi. 38 de meşteri populari din toate zonele ţării se vor afla la Târgu Jiu până la sfârşitul acestei săptămâni. Târgul are loc în cadrul Zilelor culturii populare şi se bucură de participarea celor mai apreciaţi meşteri populari din România. „În 2005, Centrul Judeţean pentru Conservare a demarat un proiect care s-a numit Târgul Meşterilor Populari din România. A fost pentru prima dată în istoria Gorjului când s-a organizat un târg al meşterilor populari. Ce s-a întâmplat de atunci au fost lucruri minunate. În decursul timpului, au fost prezenți peste 600 de meşteri populari din toate zonele bogate în tradiţie ale ţării, dar şi din Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Siria şi, în ultimii ani, din Camerun. Între timp, târgul a făcut «pui». A apărut şi Târgul Meşterilor Populari din Oltenia, Târgul Meşterilor Populari Copii, un târg al meşterilor populari gorjeni care îndeobşte se ţine în luna septembrie, în Zilele Turismului Gorjean, şi a apărut, de asemenea, în decembrie, Târgul de Moş Nicolae. În Târgu Jiu, din fericire, în decursul unui an se ţin cinci târguri ale meşterilor populari. În 2005, la prima ediţie a târgului, au fost trei meşteri populari gorjeni; astăzi, în orice moment, pot să participe la un târg cel puţin onorabil peste 20 de meşteri populari din județul nostru. Aşadar, încetul cu încetul, demersul nostru a reuşit să aibă o finalitate şi, de fapt, acesta este câştigul cel mai bun. Aş mai vrea să spun că în toată această perioadă am beneficiat de sprijinul consiliului județean, care în fiecare an asigură premii, e adevărat modice, pentru cei mai performanţi meşteri populari, ca un semn de respect şi de admiraţie pentru aceştia şi pentru arta tradiţională. Am avut de la prima ediţie sprijinul total al Primăriei Târgu Jiu. De la început, au pus la dispoziția meşterilor populari nu doar spaţiul, ci şi toate utilităţile posibile“, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi organizator al târgului.

Meşteri din toate zonele ţării

Directorul Târgului Meşterilor Populari din România, Pompiliu Ciolacu, a declarat că la Târgu Jiu au venit cei mai buni artişti populari din ţară. „Avem în jur de 38 de meşteri populari, care cuprind toate zonele României, şi aici aş putea aminti: Sălaj, Galaţi, Suceava, toate judeţele Olteniei, Cluj, Constanţa etc. Am încercat să adunăm în acest an unii dintre cei mai valoroşi meşteri din tradiţia populară gorjenească şi din ţară. Sunt oameni care au venit cu drag la Târgu Jiu, pentru că respectă arta şi tradiţia. Acest târg, după părerea mea, a ajuns unul dintre cele mai căutate, prin seriozitate şi prin ceea ce arată cei care îl organizează; credem noi că au demonstrat că sunt pe un drum extraordinar şi că arta tradiţională, în special meşteşugul popular, nu va dispărea niciodată. Aţi văzut şi dumneavoastră ce varietate de costume populare din zonele ţării noastre a ajuns la Târgu Jiu şi sperăm ca târgujienii să răspundă măcar prin prezenţă la acest târg. Avem ouă încondeiate, creaţii de costume populare, sculptură, pictură, pictură pe sticlă, cojocărit, pielărie, broderie, bijuterii. Iată că am cuprins toată aria de meşteşuguri şi sunt convins că oamenii o să vină cu drag şi o să-şi achiziţioneze din produsele pe care meşterii le-au adus la Târgu Jiu“, a spus Ciolacu.

S-a adaptat la cerinţele pieţei…

Maria Bruj, de 62 de ani, din Prundu Bârgăului, Bistriţa-Năsăud, lucrează numai la comandă şi produsele croşetate de ea sunt căutate mai ales de românii din afara ţării:  „Vin dintr-o zonă foarte frumoasă. Acum croşetez o trăistuţă tricoloră. Croşeta e un hobby al meu de la vârsta de 34 de ani; de atunci am început să fac dantelă, care îmi place foarte mult, se poate aplica la orice, şi la o gentuţă, şi la o ie, fac chiar şi steguleţe tricolore. Eu lucrez pe bază de comandă şi produsele mele sunt foarte căutate. Lucrez singură şi nu pot să onorez repede o comandă mai serioasă, dar fac de toate (…) Fac şi huse de telefon. Mă reinventez în fiecare an; nu copiez pe nimeni. Ce visez noaptea, a doua zi pun în aplicare“.

Decana de vârstă a meşterilor populari

Veturia Suciu, născută în 1931, în Cojocna, Cluj, a venit din nou la Târgu Jiu şi va fi premiată de organizatori pentru fidelitate. „La Târgu Jiu, spre bucuria şi mândria mea, am venit de la prima ediţie, în fiecare an. Mulţumesc celor din conducerea județului că au fost foarte drăguţi cu noi şi ne-au creat condiţii, şi cu mare drag venim, cu tot efortul pe care îl facem, cu drumul, cu tot, dar când auzim de Târgu Jiu… e lipit de sufletul nostru. Domnul director Bucur de la Sibiu m-a descoperit în târg la Bucureşti, la Muzeul Satului «Dimitrie Gusti», şi de atunci am fost la târguri în toată ţara. Îmi place foarte mult că au grijă cei care lucrează în domeniu să ne dea un pic de impuls ca să avem credinţă şi să lucrăm mai departe, şi cu mare drag lucrăm când vedem că cine conduce acest domeniu de activitate e alături de noi. Între noi sunt şi cu studii superioare, şi cu mai puţin… dar nu trebuie să ai studii superioare ca să fii om. De meşteşugul acesta mă ocup de când eram mică, că mama mea era croitoreasă şi la ţară cine avea un pic de dar de la Dumnezeu s-a ocupat şi a făcut. Eu am avut serviciu, am lucrat ca gestionară la un magazin din Cojocna, şi nu am avut timp să umblu… Tot ce vedeţi aici e făcut de mine; mă ajută fiică-mea la brâie. Eu în permanenţă lucrez; am şi grădină frumoasă, am şi o casă frumoasă pusă la punct, dar când intru în casă pun mâna pe ac. Multă lume crede că e migălos şi că e anevoios. Am o dragoste când le văd gata de nu vă puteţi da seama şi mă gândesc că munca înnobilează un om. Poate dacă nu făceam lucrurile astea n-aş mai exista astăzi“, a povestit decana de vârstă a meșterilor populari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS